Cârnații de Pleșcoi, al şaselea produs românesc cu indicație geografică protejată în UE

Cârnații de Pleșcoi, al șaselea produs românesc cu indicație geografică protejată în UE

Numărul 38, 8-14 oct. 2019  »  Roza vânturilor

R

PUBLICITATE
nia are, începând din 4 octombrie a.c., un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, a anunţat Executivul de la Bruxelles. Astfel, cârnații de Pleșcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).

Cârnații de Pleșcoi au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, și uneori și de capră, și sunt afumați și condimentați cu ardei iute, usturoi și cimbru. Această combinație de ingrediente și procesul specific de preparare le oferă un gust unic și un nou statut alături de alte peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

Cârnații de Pleşcoi se alătură celorlalte cinci produse alimentare românești protejate în UE: Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu și Magiunul de prune de Topoloveni.

Pentru a celebra această specialitate, în România se organizează, începând cu anul 2008, festivalul ,,Cârnaţilor de Pleşcoi”. Ediția a XII-a a acestui eveniment s-a desfășurat anul acesta zilele trecute, în perioada 5 – 6 octombrie, în localitatea Berca, Buzău.  

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor. Indicația geografică protejată (IGP) arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune. În cazul vinului, aceasta înseamnă că minimum 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.