De ce „toamna se numără bobocii”?

De ce „toamna se numără bobocii”?

Numărul 39, 15-21 oct. 2019  »  Eveniment

Alexandra Rizea

D

PUBLICITATE
că ar fi să se identifice o zicală sub semnul căreia s-au desfășurat, în întreaga țară, sutele de manifestări dedicate Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, cu siguranță ar fi „Toamna se numără bobocii”. De altfel, o scurtă investigație jurnalistică în rândurile vizitatorilor expoziției de profil amenajată la complexul ROMEXPO a relevat că exact această zicală a fost evocată de foarte mulți dintre cei care au zăbovit îndelung în fața standurilor și… au cumpărat „din plin”.

Este interesant de observat că nu există o opinie unică referitoare la originile, sensul, semnificația respectivei zicale. În schimb, persoane mai în vârstă și-au amintit de filmul, turnat în 1975, intitulat „Toamna bobocilor”, film care i-a avut ca protagoniști pe Draga Olteanu-Matei și Marin Moraru (monștri sacri ai cinematografiei românești). Pelicula prezenta parcursul unor „boboci” la intrarea în facultate, apoi „boboci” absolvenți care își începeau toamna activitatea într-o unitate agricolă. Dacă depășim, însă, controversele legate de amintita zicală, putem considera că ziua de 10 octombrie 2019 (dedicată, la scară națională, produselor agroalimentare autohtone) s-a constituit în una dintre cele mai concludente expresii ale faptului că toamna este anotimpul în care ne bucurăm, mai ales, de roadele pământului și în care, în cele mai diferite moduri, ne manifestăm respectul, admirația față de oamenii care, de-a lungul întregului an agricol (care începe în octombrie și se termină în aceeași lună anul următor) s-au străduit, în pofida dificultăților provocate de vreme și de… vremuri, să obțină roade cât mai bogate pentru „mesele” populației din toate zonele țării.

Nu i se mai spune „Ziua Recoltei”, ca pe vremuri, ci – cum am amintit – Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, dar – în esență – tot despre bilanțul anului agricol este vorba. Ceea ce s-a spus la „Forumul agricultorilor – bilanț și perspective”, desfășurat la ROMEXPO, cu peste 10.000 de participanți, a reconfirmat faptul că, în ultimul deceniu, producția de cereale a României s-a dublat. Rezultatele din 2019 nu au fost la toate culturile și în toate sectoarele zootehniei la nivelul anului de excepție 2018, dar faptul că țara noastră și-a păstrat locul, în Uniunea Europeană, de importantă „putere agricolă” este de natură a menține nealterată încrederea că potențialul de care dispunem în acest domeniu poate și trebuie mai bine folosit și că aceasta este tendința dominantă în gândirea și acțiunea majorității oamenilor care lucrează în agricultura românească.

Este imposibil să fi scăpat atenției cititorilor noștri faptul că în piețe și magazine se află tot mai multe inscripții care precizează că produsele puse în vânzare sunt românești. Fie și numai acest fapt și tot este suficient pentru a releva nu numai o schimbare notabilă de mentalitate în rândurile consumatorilor și ale comercianților (inclusiv ale managerilor unor prestigioase rețele internaționale de retail) în privința produselor agricole românești.

Pentru rezultatele din acest an s-au acordat, la nivel central, în județe și în comune, premii și diplome, în special fermierilor performanți, celor care au demonstrat, practic, că este posibil să se obțină, chiar în condiții meteorologice dificile, producții-record atât în sectorul vegetal, cât și în cel animal. Un motiv de reală satisfacție îl constituie numărul produselor românești înregistrate în sistemele de calitate europene (cum sunt: Magiun de Prune de Topoloveni, Telemea de Ibănești, Novac afumat din Țara Bârsei, Salam de Sibiu, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnați de Pleșcoi), băuturi spirtoase cu indicație geografică (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea, Palincă, Țuică Zetea de Medieșu Aurit, Țuică de Argeș și Horincă de Cămârzana), produse aflate în curs de înregistrare la Comisia Europeană (Cașcaval de Săveni, Telemea de Sibiu, Salată cu icre de știucă de Tulcea, Salată cu icre de crap tradițională, Plăcinta dobrogeană). Acestora li se adaugă schemele de calitate naționale sub denumirile de „produs tradițional”, „rețetă consacrată” și „produs montan”.

Să reținem, deci, că ziua de 10 octombrie 2019 a fost marcată de sute de evenimente, iar acest fapt nu este cazul să treacă neobservat. În toamna anului 2019, „numărarea bobocilor” a readus în atenție și altă zicală: „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă!”. Semenii care lucrează în agricultură și conștientizează acest adevăr și acționează în consecință, caută să livreze, într-o măsură tot mai mare și la un raport calitate/preț, conform cererii solvabile, produse tot mai multe și mai bune. Așa că „numărarea bobocilor” ne indică rezultate și proiecte predominant pozitive.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.