Ilan Laufer: 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-up Nation

Ilan Laufer: 19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-up Nation

Telex » Știri 17 iulie 2017  

19.296 de planuri de afaceri au fost înscrise în programul Start-up Nation, cele mai multe înregistrându-se în București (aproape 3.000 de proiecte) și Cluj (circa 2.300), iar vârsta medie a antreprenorilor este de 36 de ani și jumătate, a anunțat astăzi ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer. „În acest moment, am convigerea că vom reuși o absorbție de 100% a fondurilor europene care sunt alocate pentru programul Start-up Nation, ceea ce este o veste foarte importantă pentru noi, dar și a fondurilor care trebuie alocate de la bugetul de stat. Este un program fără precedent în istoria României”, a subliniat ministrul, într-o conferință de presă.

Din total, 70% din planuri (13.477) au fost transmise în ultimele cinci zile, iar 34% (6.539 planuri) în ultima zi. Circa 77% din proiecte au fost depuse în mediul urban, iar restul în mediul rural. De asemenea, 3.983 de planuri au obținut 100 de puncte, alte 4.566 de proiecte au primit 95 de puncte, iar 104 planuri de afaceri, cu 90 de puncte.

Ministrul a afirmat că nu toate planurile de afaceri se vor dovedi eligibile, iar unele se pot retrage, astfel există o marjă de 5%-10%.

Valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat de cei peste 19.000 de aplicanți este de 3,74 miliarde lei, numărul de locuri de muncă asumate fiind de 44.681. „Avem un potențial maxim de 45.000 de locuri de muncă  nou create, în cazul în care am fi finanțat toate planurile de afaceri, și o cerință de finanțare care se ridică la aproape 1 miliard de dolari”, menționează ministrul.

Însă 8.653 de planuri de afaceri sunt în limita bugetului, prin care s-ar crea 20.956 de noi locuri de muncă. Alte 10.373 de proiecte de afaceri în valoare de 2,03 miliarde lei sunt în așteptare, prin care s-ar crea 23.725 locuri de muncă.

În ceea ce privește proiectele rămase pe dinafară, Ilan Laufer afirmă că încearcă să găsească soluții de finanțare și pentru acestea. „Avem o masă mare de antreprenori care ne-au cerut să-i finanțăm. Pe cei pe care putem să-i finanțăm, în limitele bugetului pe care îl avem, o vom face, iar în calitate de ministru pentru Mediul de Afaceri vă garantez că încerc să găsesc și soluții alternative pentru cei care totuși doresc să meargă mai departe, să implementeze planul de afaceri pe care l-au depus și voi reveni – sper până la sfârșitul săptămânii – să vedem ce alte pârghii mai sunt și să le oferim o mână de ajutor”, a menționat Ilan Laufer.

Din proiectele depuse, cele mai multe, 2.926, sunt din București, Cluj (2.289), Timiș (885), Ilfov (781) și Iași (770).

Perioada de evaluare a tuturor dosarelor durează aproape 45 de zile.

Ministrul de resort estimează că primele acorduri se vor semna în aproximativ două săptămâni. În prezent, sunt analizate ofertele depuse de cele trei bănci, CEC Bank, Banca Transilvania și BCR, și se negociază condițiile finale.

În ceea ce privește etapele care urmează acestea sunt: generarea numărului de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, verificarea veridicității și eligibilității planurilor de afaceri și semnarea acordurilor de finanțare, pe măsură ce planurile de afaceri sunt acceptate în program.

O nouă sesiune a programului ar urma să aibă loc abia în 2018.

Programul Start-up Nation are, în acest an, o finanțare de 1,71 miliarde lei, care asigură, în temeiul legii, suportul activității a 10.000 de noi firme înființate după 31 ianuarie 2017.

(Sursa: News.ro)

(Copyright foto: rawpixel / 123RF Stock Photo)

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!