„Înainte ca viitorul să devină prezent, ne pregătim pentru a face față cu succes noilor provocări și oportunități”

„Înainte ca viitorul să devină prezent, ne pregătim pentru a face față cu succes noilor provocări și oportunități”

Numărul 29, 18-24 octombrie 2016  »  Cariere. Drumul spre performanță

Interviu cu Dumitru Moldoveanu, președintele Filialei CECCAR Ialomița

Alexandra Rizea: Dorim, prin interviul pe care vi l-am solicitat, să aducem în atenția cititorilor noi fapte și date referitoare la cariera și experiența acumulată de colegi de profesie, asemenea dvs. Vă rugăm, deci, să prezentați, în sinteză, parcursul dvs. profesional.

Dumitru Moldoveanu: Deși mi-am început activitatea ca proiectant de structuri de rezistență, am constatat, în scurt timp, că vocația mea este aceea de a  contribui la crearea „structurilor de rezistență” ale entităților în care îmi desfășuram activitatea în calitate de profesionist contabil. De-a lungul a 34 de ani, am lucrat în diverse domenii, mai întâi ca revizor contabil, șef de serviciu în Administrația Financiară din subordinea Consiliului Județean, după care am ocupat, timp de șapte ani, funcția de director general adjunct și director al Direcției Impozite și Taxe în Direcția Generală a Finanțelor Publice Ialomița, urmați de ani petrecuți în sistemul bancar.

Deci, domenii diverse, care v-au permis, desigur, să acumulați o experiență generatoare de multe „învățăminte” în plan profesional și, în general, pentru viață.

Așa este, principala „lecție” a vizat și vizează importanța primordială a respectării principiilor etice care mi-au ghidat întreaga carieră, întreaga viață, și anume cinstea, corectitudinea, pe care le consider fundamentul unei societăți de care cu toții avem nevoie și pe care, evident, ne-o dorim. Din 1988, de când dețin calitatea de expert contabil, am făcut tot ceea ce mi-a stat în putință să așez  – împreună cu colegii mei – această profesie acolo unde îi este menit să fie, și anume în elita profesiilor titrate din această țară. Încă din anul 2000 îmi desfășor activitatea ca liber profesionist, ceea ce spune foarte mult despre încrederea mea în „meseria” aleasă.

Din perspectiva considerațiilor pe care le-ați expus, ar fi interesant să vă referiți la câteva momente mai importante din evoluția dvs. profesională.

M-aș opri la perioada în care am ocupat funcția de director general adjunct și director al Direcției Impozite și Taxe din cadrul DGFP Ialomița. A fost o perioadă complicată,  anii ’90, în care am construit împreună cu toți colegii mei din întreaga țară temelia fiscalității economiei de piață. Aș continua cu etapa din prezent când, pe lângă calitatea de expert contabil, colegii mi-au făcut onoarea de a mă alege președintele unei filiale mici, dar cu ambiții mari. Filiala noastră, după cum se știe, își păstrează cu onoare locul I între Filialele CECCAR în ceea ce privește modul în care ne îndeplinim programele de activitate specifice. Am avut, de-a lungul carierei, ani cu împliniri, ani cu nerealizări, dar fiecare dintre ei a contribuit la ceea ce sunt astăzi: un profesionist contabil împlinit. Tot ceea ce am învățat în acești ani s-a situat și se situează sub semnul concluziei că doar munca în care pui suflet îți poate aduce satisfacție și bucurie.

În ce măsură calitatea de membru al CECCAR a influențat și influențează cariera dvs.?

Cariera mea profesională este construită pe calitatea de membru al CECCAR dat fiind faptul că, așa cum am mai spus, sunt expert contabil. Fac parte din grupul acela mic de profesioniști care au pus bazele Filialei Ialomița în 1993, una dintre primele Filiale constituite în țară. Nu văd cum m-aș fi putut împlini mai bine profesional fără să fi făcut alegerea de a deveni expert contabil, membru al CECCAR.

Dacă ținem seama de realități, și anume că se mențin, încă, decalaje importante de dezvoltare economică și socială a județului Ialomița față de alte zone ale țării, cum acționează Filiala CECCAR în vederea elaborării și aplicării unor programe menite să diminueze respectivele decalaje?

Cum se știe, Ialomița este un județ mic în care preponderentă este agricultura, sector care, spre mulțumirea concetățenilor noștri, a cunoscut un reviriment considerabil în ultimii ani. Așa cum știți și dumneavoastră din informațiile publicate, Filiala noastră a urmărit și urmărește permanent susținerea capitalului autohton, acțiunile comune atât cu autoritățile publice locale, cât și cu reprezentanții economiei reale, având ca scop în primul rând implementarea celor mai bune practici pentru dezvoltarea afacerilor.

Vă rugăm să vă referiți la câteva dintre aceste acțiuni.

De-a lungul timpului, acțiunile Filialei au vizat domenii precum accesarea fondurilor europene și aplicarea reglementărilor din domeniul fiscalității în afacerile mici și mijlocii. În fiecare an din 2009 organizăm acțiuni comune cu mediul de afaceri local în cadrul Săptămânii Europene a IMM-urilor și, mai nou, Săptămâna Globală a Antreprenoriatului, acțiuni prin intermediul cărora aducem împreună factori de decizie, patroni și manageri, colegii noștri contabili, la dezbateri constructive menite să aducă  plusvaloare participanților. Reamintesc că, în urma întâlnirilor desfășurate la CECCAR Ialomița, autoritățile publice locale înțeleg din ce în ce mai bine necesitatea acordării unor reduceri de impozite și taxe pentru investițiile realizate de agenții economici, precum și instituirea unor scheme de ajutor de stat.

Înțeleg că ați păstrat și îmbogățit tradițiile prin care s-a remarcat totdeauna Filiala CECCAR Ialomița.

Ceea ce am realizat și realizăm constituie rezultatul multor ani de muncă ai antemergătorilor mei aleși în conducerea Filialei și desemnați în executivul nostru. M-aș referi aici mai ales la faptul că astăzi, în Ialomița, CECCAR este recunoscut ca principal mediator între autorități și mediul de afaceri, canalul  care poate să aducă informația din economia reală către autorități și invers. Fără falsă modestie, nu cred că mai există instituție în județ care să nu știe ce este CECCAR. De la copiii care au petrecut ziua lor în cadrul Filialei primind lecții de educație financiară până la familiile nevoiașe sprijinite cu prilejul sărbătorilor de colegii noștri, cu toții cunosc ce sunt experții contabili și cu se ocupă ei. 

Această implicare, cu o evidentă tentă a responsabilității sociale, ne permite să prefațăm și răspunsul dvs. la cea de-a doua parte a întrebării.

Desigur, tema decalajelor este esențială. Este dificil ca marii investitori să vină în Ialomița în prezent, cu toate că poziția geografică ne avantajează, fiind la 130 km de Capitală și la 140 km de cel mai mare port al României. Din păcate, pentru marii investitori, este mult mai simplu să se îndrepte spre zonele dezvoltate. Ce putem face noi este să sprijinim mediul de afaceri prin oferirea de servicii de un nivel ridicat de corectitudine, de performanță. Am făcut din informarea membrilor și colaboratorilor noștri cu noutăți din toate domeniile un mod de lucru, aducând permanent în atenția tuturor elementele care îi pot ajuta în diverse domenii, între care legislativ, accesare de fonduri, oportunități de investiții. Ne ajută în aceste demersuri acțiunile pe care le desfășurăm pentru instruirea profesioniștilor contabili din domeniul public și implicarea lor în dezbateri cum sunt cele consacrate adoptării IPSAS-urilor în contabilitatea publică, prezentarea, de către elevii claselor de specialitate economică, a modului de construire a bugetelor locale. După cum bine știe toată lumea, să fii antreprenor în România în momentul de față este o mare provocare, ceea ce ne obligă pe noi, profesioniștii contabili, să extindem aria de preocupări, mai ales în calitate de consultanți ai întreprinzătorilor și managerilor, cât și ca parte organică a mediului de afaceri.

Pornind de la datele prezentate de dvs., ce anume își propune să întreprindă Filiala CECCAR pentru creșterea vizibilității și, implicit, pentru întărirea rolului ei în acțiunile menite să întărească legalitatea, să diminueze o serie de fenomene negative între care evaziunea fiscală?

Filiala noastră a făcut din întâlnirile de lucru cu toți cei implicați în economia locală un mod de a fi și ne dorim să continuăm să fim cel puțin la fel de prezenți și vizibili  în viața comunității locale. În ceea ce privește evaziunea fiscală, avem șansa unui mediu economic relativ sănătos, care nu încurajează fenomenele negative și trebuie să precizăm că la această stare de fapt contribuie foarte mult verticalitatea de care dau dovadă colegii noștri profesioniști contabili. Ialomița se află pe unul dintre cele mai bune locuri în ceea ce privește conformarea fiscală voluntară, 97,7% dintre entități depunând declarațiile fiscale în termen, precum și la plata voluntară a sumelor declarate ca impozite și taxe acestea fiind achitate în termen de 80% dintre entitățile economice, indiferent de tipul bugetului, ceea ce demonstrează buna credință, precum și implicarea profesioniștilor contabili în buna gestionare a activității beneficiarilor serviciilor noastre.

În încheiere, vă rugăm să relevați, în sinteză, modalitățile prin care Filiala CECCAR Ialomița asigură servicii de calitate, utile principalilor clienți, în special din rândurile întreprinderilor mici și mijlocii.

Efectuarea unor servicii de calitate nu poate fi asigurată de filială decât prin sprijinirea membrilor noștri în înțelegerea și aplicarea corectă a actelor normative și promovarea celor mai bune practici specifice profesiei noastre, care constituie o garanție a dezvoltării afacerilor, a antreprenoriatului local. Insuflăm colegilor noștri ideea că numai împreună – profesioniști contabili, mediul de afaceri și autorități – putem construi trainic și pe termen lung, astfel încât să lăsăm generațiilor viitoare un plus de valoare economică și morală.

Ceea ce implică și o permanentă adaptare la schimbările tot mai spectaculoase, inclusiv de pe piața de profil.

Venim totdeauna în întâmpinarea zilei de mâine, acționând înainte ca viitorul să devină prezent, să asigurăm pregătirea necesară colegilor. Aș menționa, în acest sens, faptul că am organizat, încă din 2008, cursuri de accesare a fondurilor europene, din 2010 – cursuri de contabilitate publică, precum și simpozioane, seminarii la care au participat inclusiv oameni de afaceri, în așa fel încât ei să înțeleagă tendințele din economia contemporană și să fie pregătiți în acest mod pentru viitor. Toate acestea vădesc orientarea noastră consecventă spre promovarea carierelor de succes care presupun colaborare și muncă de echipă, ceea ce ne permite să scriem mereu noi file în cronica afirmării tot mai puternice a profesiei contabile. Și pentru că acord acest interviu în atmosfera unor evenimente importante pentru profesia noastră, dați-mi voie să urez colegilor: La mulți ani! Multe împliniri în plan personal și profesional! Să ne întâlnim sănătoși la împlinirea a 100 de ani de la înființarea CECCAR, demni de înaintașii profesiei și exemplu pentru generațiile viitoare.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.