Noi măsuri la nivel european pentru creşterea încrederii consumatorilor în siguranţa alimentară

Noi măsuri la nivel european pentru creșterea încrederii consumatorilor în siguranța alimentară

Numărul 15-16, 23 apr. - 13 mai 2019  »  Direct de la sursă

Studiile nefavorabile nu vor mai putea fi ținute în secret

Parlamentul European (PE) a adoptat o serie de măsuri pentru a asigura fiabilitatea și transparența procedurii de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare. Noile reglementări adoptate de PE fuseseră în prealabil convenite informal cu miniștrii UE, şi au scopul de a asigura că procedura de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare este mai fiabilă, mai transparentă și mai obiectivă.

 „Noile reglementări vor crea un registru european al studiilor comandate, pentru a garanta că întreprinderile care solicită o autorizație furnizează toate informațiile relevante și nu țin în secret studiile nefavorabile. Acest lucru va permite Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să facă publice studiile existente, pentru a identifica datele științifice relevante și pentru a asigura acuratețea cercetării”, precizează PE, într-un comunicat. În plus, pentru a se asigura că noile norme sunt transparente, solicitanții trebuie să dezvăluie toate informațiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranță; totuși, anumite informații, cum ar fi procesul de fabricație sau de producție, pot fi păstrate confidențiale. Măsurile adoptate zilele trecute sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a unei noi proceduri de consultare, care să permită EFSA să ofere consiliere solicitanților cu privire la modalitatea corectă de depunere a cererii de autorizare, făcând întregul proces mai fiabil.

„Acest acord ne permite să avem un proces decizional bazat pe dovezi științifice, pentru a garanta un nivel ridicat de siguranță și sănătate publică în Europa, îmbunătățind în același timp încrederea publicului și transparența în procesul de luare a deciziilor”, a declarat raportorul Pilar Ayuso.

Noile norme abordează îngrijorările exprimate cu ocazia inițiativei cetățenești europene cu privire la glifosat, în legătură cu transparența studiilor științifice utilizate pentru evaluarea pesticidelor. De asemenea, acestea vin ca urmare a exercițiului de verificare a adecvării legislației alimentare generale lansată în 2014 și finalizată în ianuarie 2018 de către Comisie. Miniștrii UE urmează să adopte în mod formal textul, înainte de intrarea în vigoare. (Al.R.)

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.