Novacul afumat din Țara Bârsei, un alt produs alimentar românesc inclus de CE pe lista produselor cu indicație geografică protejată

Novacul afumat din Țara Bârsei, un alt produs alimentar românesc inclus de CE pe lista produselor cu indicație geografică protejată

Numărul 13-14, 11-24 aprilie 2017  »  Roza vânturilor

Comisia Europeană a aprobat adăugarea Novacului afumat din Țara Bârsei în registrul produselor alimentare de calitate certificate cu indicație geografică protejată (IGP). Acesta este un file de pește afumat la cald, obținut din specia crap novac, care este crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a României: Dumbrăvița, Feldioara, Halchiu, Bod și Hărman. În această regiune muntoasă, apa curgătoare din râuri este clară și oferă un habitat optim pentru novac. Acesta se alătură produselor alimentare românești incluse în registrul produselor cu indicație geografică protejată, dintre care amintim magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu. 

„Pentru crearea produsului este necesară aplicarea unei tehnici de sărare și afumare la cald, specifică zonei, încă din cele mai vechi timpuri. Cea mai mare parte a etapelor de producție sunt încă efectuate manual și necesită un set de cunoștințe și îndemânare specifice localnicilor. Aceste tehnici conduc către un produs finit caracterizat printr-un conținut scăzut de grăsimi și o piele aurie”, se precizează într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Astfel, Novacul afumat de Țara Bârsei va fi inclus în lista celor 1.390 de produse europene deja protejate.

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!