Regulamentul UE privind noile alimente a intrat în vigoare

Regulamentul UE privind noile alimente a intrat în vigoare

Numărul 1, 16-22 ianuarie 2018  »  Direct de la sursă

Regulamentul UE privind noile alimente, adoptat în 2015, a devenit aplicabil începând cu 1 ianuarie 2018. Acesta aduce îmbunătățiri și modificări semnificative procedurii de autorizare a noilor produse alimentare și include o definiție extinsă pentru noile alimente, care să țină seama de progresele tehnologice și de inovarea din sectorul alimentar, un sistem centralizat de autorizare la nivelul UE a acestor alimente și a celor tradiționale din țări terțe, o listă a tuturor noilor alimente autorizate în UE și prevederi de protecție a datelor pentru solicitanți. 

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a salutat intrarea în vigoare a noului regulament: „Aceste schimbări vor simplifica procesul de autorizare și introducere a noilor alimente pe piața europeană, acesta devenind mai rapid și mai favorabil solicitanților, asigurând în același timp siguranța alimentară. Sperăm că acest lucru va contribui la creșterea varietății alimentelor tradiționale și inovatoare, sănătoase și nutritive deja prezente pe piața UE”.

Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România, înainte de a fi autorizate, trebuie dovedit științific că aceste noi alimente sunt sigure pentru consum din punctul de vedere al sănătății publice. Procesul de autorizare stabilește condițiile de utilizare a acestora, luarea lor în considerare ca alimente și cerințele de etichetare.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.