La început a fost cuvântul...

„Împreună”

„Împreună”

Un cuvânt folosit foarte des în aceste zile este „împreună”, un adverb care sintetizează multe sentimente nobile, printre care solidaritatea, conştiinţa apartenenţei la o naţiune, la o ţară, la o profesie. Dincolo, însă, de sentimente, se conturează situaţii în care acest „împreună” se rosteşte ori se scrie într-un context, cel puţin, discutabil.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

2016 - 95 de ani de existență a CECCAR

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (V)

Istoria de lângă noi; leacuri contra uitării (V)

După trecerea în revistă a primelor demersuri îndreptate spre formarea unei organizaţii profesionale a contabililor români, aşa cum a rezultat din episoadele precedente, am ajuns, pe firul rememorărilor, la câteva aspecte poate mai prozaice, dar importante cel puţin din punct de vedere istoric. Eforturile predecesorilor trebuie apreciate aşa cum se cuvine deoarece ele sunt nu numai o zestre de preţ ce se cere păstrată, ci şi pentru că reprezintă o sursă inepuizabilă de învăţăminte pentru prezent şi viitor.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

În pregătirea celui de-al XXI-lea Congres al profesiei contabile

Instrumentele social media pentru contabili. Funcțiile conturilor pe LinkedIn, Facebook, Twitter (II)

Instrumentele social media pentru contabili. Funcţiile conturilor pe LinkedIn, Facebook, Twitter (II)

Nicolae Bobiţan, Diana Dumitrescu

Social media furnizează instrumente şi tehnici care pot fi utilizate de practicienii în domeniul contabilităţii pentru a-şi extinde conexiunile lor online şi pentru a câştiga noi clienţi. Cele mai multe firme şi practicienii individuali sunt prezenţi atât pe site-uri sociale profesionale, cum ar fi LinkedIn, cât şi pe unele site-uri mai informale, cum ar fi Twitter, Facebook şi Google+.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Agenda CECCAR

Elevi ai unui liceu din Turcia, în vizită de studiu la Filiala CECCAR București

Elevi ai unui liceu din Turcia, în vizită de studiu la Filiala CECCAR Bucureşti

Un grup de elevi turci, beneficiari ai programului Erasmus+, European Accounting System and Private Pension, aflaţi în România pentru schimb de experienţă cu elevii Colegiului Economic „Costin C. Kiriţescu” din Capitală, au fost oaspeţii filialei CECCAR Bucureşti în 15 aprilie. Împreună cu delegaţia care îi însoţeşte, formată din directorul şi alte două cadre didactice ale liceului turc, elevii au primit informaţii despre CECCAR, despre istoria de 95 de ani a organismului profesional şi renumele de care se bucură acesta la nivel internaţional.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Caravana de informare POR 2014-2020, la Brăila

Caravana de informare POR 2014-2020, la Brăila

Filiala CECCAR Brăila a participat la o sesiune de informare privind oportunităţi de finanţare pentru patru priorităţi de investiţii din cadrul POR 2014-2020, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Brăila: Profesionistul contabil, expert în arta culinară

Brăila: Profesionistul contabil, expert în arta culinară

Zilele acestea, calităţi deosebite au ieşit la lumină, profilul profesionistului contabil fiind conturat nu numai de activităţile specifice, ci şi de „misiuni speciale”, realizate de doamnele membre ale Filialei CECCAR Brăila, experte în…arta culinară. Ideea organizării unei acţiuni care să permită doamnelor pasionate de arta culinară să încânte publicul cu preparate specifice sărbătorilor s-a desprins din întâlnirile ce au avut loc în Săptămâna Altfel.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Dâmbovița: Fiscalitatea de la A la Z

Dâmboviţa: Fiscalitatea de la A la Z

Fiscalitatea de la A la Z a fost dezbătută la Dâmboviţa în data de 16 aprilie cu ocazia conferinţei cu acelaşi nume organizate de Centrul de Excelenţă în Business şi Economie. Evenimentul s-a remarcat prin volumul de informaţii tratate pentru a veni în sprijinul celor mai performante practici ale profesioniştilor contabili destinate susţinerii mediului de afaceri.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Portmoneul inteligent pentru noua generație

Portmoneul inteligent pentru noua generaţie

Elevii clasei a XI-a cu profil economic a Liceului „Al. I. Cuza” au participat la 18 aprilie la acţiunea organizată de Filiala CECCAR Ialomiţa intitulată Portmoneul inteligent. Organizatorii au prezentat tinerei generaţii o nouă abordare a economiei şi a vieţii sociale, în cadrul întâlnirii fiind puse în discuţie liberă aspecte referitoare la investiţiile de portofoliu, titluri de stat, investiţii sigure sau riscante şi informaţii cu privire la bitcoin – monedă digitală şi sistem de plată electronică descentralizat.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Sesiune de informare a oamenilor de afaceri la Ialomița

Sesiune de informare a oamenilor de afaceri la Ialomiţa

Filiala CECCAR Ialomiţa a desfăşurat la Slobozia, prin Centrul de Excelenţă în Business şi Economie, o sesiune de informare a oamenilor de afaceri locali cu privire la modificările aduse Codului fiscal şi implicaţiile acestora în activitatea întreprinderilor. Au fost dezbătute speţe întâlnite în practică, atitudinea organelor de control şi modalitatea de gestionare corectă a activităţii de către contribuabili, aspecte privind declaraţia 088 şi impactul său asupra activităţii întreprinderilor.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Expertiza judiciară – dezbateri ale experților judiciari împreună cu reprezentanți ai instanțelor de judecată

Expertiza judiciară – dezbateri ale experţilor judiciari împreună cu reprezentanţi ai instanţelor de judecată

Experţi judiciari – contabili şi tehnici – s-au întâlnit marţi, 13 aprilie a.c., la sediul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea cu reprezentanţi ai instanţelor de judecată de la nivel local, pentru a putea găsi împreună soluţiile potrivite pentru rezolvarea aspectelor care obstrucţionează îndeplinirea misiunilor încredinţate, rezultatul aşteptat fiind buna desfăşurare a actului de justiţie.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Argeș: Întâlnire de lucru în colaborare cu ITM

Argeş: Întâlnire de lucru în colaborare cu ITM

CECCAR Argeş, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă de la nivel local, a organizat, în 19 aprilie, o întâlnire de lucru cu tema Codul muncii – la zi şi alte reglementări din domeniul muncii, relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă. Alături de membrii filialei – liber-profesionişti, angajaţi şi reprezentanţi ai societăţilor de expertiză contabilă – au participat preşedintele filialei, Daniel Matei, şi directorul executiv, Marilena Pîrvulescu.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Rubrică realizată de Daniela Mihof

Dezvoltare personală

Angajarea persoanelor cu studii superioare fără experiență. Așteptări versus provocări

Angajarea persoanelor cu studii superioare fără experienţă. Aşteptări versus provocări

Şapte din zece angajatori afirmă că le-a fost greu sau foarte greu să găsească angajatul potrivit pentru o poziţie entry level (persoane fără experienţă) care necesită studii superioare. Pe măsură ce firmele sunt mai mari, scade nivelul de dificultate în găsirea angajatului potrivit. Cu toate acestea, chiar şi în cazul firmelor cu peste 500 de angajaţi, jumătate dintre reprezentanţii acestora consideră greu sau foarte greu să recrutezi persoane cu studii superioare pentru poziţii entry level.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Acțiuni de orientare profesională a studenților, la Argeș

Acţiuni de orientare profesională a studenţilor, la Argeş

Preşedintele Filialei CECCAR Argeş, Daniel Matei, împreună cu directorul executiv, Marilena Pîrvulescu, a participat, în 18 aprilie, la întâlnirea cu studenţii Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, acţiune la care au fost prezente şi cadre universitare ale Facultăţii de Finanţe Contabilitate. Preşedintele filialei a prezentat studenţilor organismul profesional CECCAR, rolul profesiei contabile şi beneficiile care decurg din exercitarea acesteia.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Centrul de Excelență în Business și Economie în perioada 27 aprilie – 10 mai

Centrul de Excelenţă în Business şi Economie în perioada 27 aprilie – 10 mai

În perioada 27 aprilie – 10 mai, la nivel teritorial sunt programate să se desfăşoare o serie de seminare prin Centrul de Excelenţă în Business şi Economie, în cadrul cărora specialiştii vă vor ajuta să aflaţi noutăţile din domeniu şi să eliminaţi neclarităţile existente. Seminarele sunt adresate atât membrilor CECCAR, cât şi specialiştilor din alte domenii.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Filiala București: Înțelegerea și aplicarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară

Filiala Bucureşti: Înţelegerea şi aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară

Filiala CECCAR Bucureşti organizează, în perioada 27-28 aprilie, începând cu ora 16.30, cursul Înţelegerea şi aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), susţinut de lect. univ. dr. Florentin Caloian. Cursul, parte a Programului Naţional de Dezvoltare Profesională Continuă, va dezbate principalele modificări în domeniu, într-o manieră bine structurată, astfel încât membrii care vor participa să îşi însuşească informaţiile necesare în vederea aplicării corecte a standardelor.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 27 aprilie – 10 mai 2016

PNDPC: Cursuri de pregătire profesională în perioada 27 aprilie – 10 mai 2016

CECCAR se preocupă permanent de pregătirea profesională a membrilor săi, pentru ca aceştia să ofere servicii la cele mai înalte standarde. Astfel, prin activităţile întreprinse în acest sens, Corpul facilitează accesul tuturor profesioniştilor contabili la oportunităţile şi resursele necesare dezvoltării profesionale continue. În acest sens, în perioada 27 aprilie – 10 mai sunt programate să se desfăşoare, la nivelul filialelor, cursuri de pregătire profesională, pe care vi le prezentăm mai jos.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Nume și creații pentru eternitate

Brigitte Bardot, primul mare sex-simbol al industriei cinematografice

Brigitte Bardot, primul mare sex-simbol al industriei cinematografice

Andrei Văduva

Brigitte Anne-Marie Bardot şi-a înscris numele în cronica tulburătoare, fascinantă a vieţii cultural-artistice nu numai din Franţa, ci de pe întregul mapamond. Creaţiile sale cinematografice au intrat în patrimoniul filmului universal, iar prezenţa permanentă în elitele intelectuale, printre care se aflau numeroşi mari cântăreţi, i-a conferit o aură care rezistă, în continuare, timpului.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Conectarea la era digitală

Digitalizarea industriei: investiții publice și private de 50 de miliarde de euro la nivel comunitar

Digitalizarea industriei: investiţii publice şi private de 50 de miliarde de euro la nivel comunitar

Comisia Europeană (CE) a prezentat un set de măsuri menite să sprijine şi să conecteze iniţiativele naţionale pentru digitalizarea industriei şi a serviciilor conexe în toate sectoarele şi să stimuleze investiţiile prin intermediul parteneriatelor strategice şi al reţelelor. Demersul are loc în contextul acţiunilor sale de punere în aplicare a Strategiei privind crearea unei pieţe unice digitale.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Direct de la sursă

300 de milioane de euro pentru investiții de mediu

300 de milioane de euro pentru investiţii de mediu

Ministerul Finanţelor Publice va negocia cu Banca Europeană de Investiţii acordarea unui contract de finanţare în valoare de 300 de milioane de euro pentru acoperirea parţială a contribuţiei bugetului de stat pentru investiţiile de mediu cuprinse în axele 3, 4 şi 5 din cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare, potrivit unui Memorandum aprobat de Guvern.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

A fost lansată competiția pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare instituțională a universităților de stat

A fost lansată competiţia pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare instituţională a universităţilor de stat

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) a lansat prima competiţie de proiecte finanţate din fondul de dezvoltare instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2016. Fondul pentru dezvoltare instituţională (FDI) este alocat din bugetul de stat aferent finanţării instituţionale şi are ca scop susţinerea proiectelor de dezvoltare de la nivelul universităţilor de stat din România, în vederea creşterii capacităţii instituţionale şi îmbunătăţirii calităţii sistemului naţional de învăţământ superior.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Revista presei economice

Marile provocări la adresa României

Marile provocări la adresa României

O caracteristică a multor luări de poziţie consemnate de presa economică apare tot mai evidentă. Avem în vedere accentuarea radicalismului în evaluări şi ponderea tot mai mare a concluziilor de tip sentinţă. În acest sens, s-a remarcat în ultima vreme, în mod deosebit, George Friedman (foto), preşedintele Geopolitical Futures.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Este Banca Națională „stat în stat”?

Este Banca Naţională „stat în stat”?

Este titlul comentariului lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, comentariu apărut în Ziarul Financiar din 20 aprilie a.c. Autorul polemizează tocmai cu evaluările caracterizate prin radicalism, prin refuzul de a lua în considerare nuanţele. Principalele argumente se referă nu la consideraţii abstracte, ci la rezultate.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Până la urmă, tot bugetul...

Până la urmă, tot bugetul...

Inclusiv controversele pe tema raporturilor României cu autorităţile de la Bruxelles şi a rolului BNR fac obiectul editorialului semnat în revista Capital (25 aprilie – 1 mai a.c.), semnat de Claudiu Şerban. Autorul scrie: „Bugetul de stat, pus la grea încercare de reducerile de taxe din ultima perioadă, se arată departe de a putea fi încheiat la sfârşitul anului cu un deficit sub 3%, valoare pe care o dădeau ca limită inferioară ultimii doi-trei miniştri de Finanţe”.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Comentariul ediției

Starea de spirit și starea de fapt

Starea de spirit şi starea de fapt

Teodor Brateş

În aceste zile se simte, peste tot, atmosfera specifică din preajma marilor sărbători. Nimic neobişnuit în forfota semenilor noştri, dornici să sărbătorească Paştele după datini, după posibilităţi, după propriile aspiraţii. Dacă ar fi să identificăm starea de spirit dominantă din actuala perioadă, cred că nu greşesc dacă mă opresc asupra cuvântului „speranţă”.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Eveniment

Ziua Internațională a Cărții

Ziua Internaţională a Cărţii

Alexandra Rizea

Nu ştiu dacă s-a alcătuit, pe undeva, vreodată, un „inventar” al zilelor dedicate oficial – la noi în ţară, dar şi la nivel internaţional – unor evenimente, profesii, personalităţi, idei, cauze politico-sociale etc. Cert, însă, este faptul că există un număr relativ limitat de astfel de ZILE speciale – în rândul cărora se înscrie, neîndoios, Ziua Contabilului Român (21 septembrie), dacă este să ne referim la profesia reprezentată, la superlativ, de CECCAR, nu numai la nivel naţional, ci şi în lume, iar la scară internaţională Ziua Muncii, Ziua Femeii, Ziua Sănătăţii – care au intrat, cu adevărat, în conştiinţa publică, prin mesajele puternice transmise în numele unor idei şi scopuri perfect dezirabile.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor

CNIPMMR, în sprijinul IMM-urilor la nivel local, regional, național și internațional

CNIPMMR, în sprijinul IMM-urilor la nivel local, regional, naţional şi internaţional

După cum am informat, recent s-au desfăşurat lucrările celei de-a VII-a Convenţii Naţionale a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional pentru IMM-uri. Au participat peste 200 de delegaţi ai membrilor plini (federaţii regionale şi sectoriale), membri asociaţi afiliaţi la CNIPMMR şi invitaţi.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Factorii maximizării performanței PMM-urilor

Factorii maximizării performanţei PMM-urilor

Doina Leuştean, Ciprian Remus Leuştean

Pentru a-şi atinge obiectivele conform misiunii de a acţiona în interes public, practicile în domeniul contabilităţii încorporează resurse tehnice, resurse materiale, resurse financiare, resurse informaţionale etc., puse în valoare prin intermediul resursei umane. Considerat forţa vitală a spectrului amplu al resurse­lor, factorul uman constituie soluţia inepuizabilă de ameliorare a performanţelor firmei.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Cariere. Drumul spre performanță

„Conștientizarea responsabilităților, premisă a acțiunilor care armonizează interesul personal cu interesul public”

„Conştientizarea responsabilităţilor, premisă a acţiunilor care armonizează interesul personal cu interesul public”

Interviu cu ec. Cornel Niţu, preşedintele Filialei CECCAR Prahova. „Într-adevăr, dezvoltarea personală – incluzând aici şi dezvoltarea profesională – şi îndeplinirea obligaţiilor civice sunt două aspecte care – deşi diferite – sunt inseparabile în definirea etapelor vieţii fiecăruia dintre noi. Cu alte cuvinte, dezvoltarea profesională este indispensabilă pentru cei care vizează succesul în carieră şi este strâns legată de dezvoltarea personală, dacă vrem să ne putem atinge obiectivele propuse.”

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

FINACO – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăți membre CECCAR, filiala Cluj

FINACO – Premiul special al anului 2015 în Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR, filiala Cluj

Înfiinţată în anul 2003 de către un grup de profesionişti contabili, FinACo a devenit una dintre companiile de profil din judeţul Cluj apreciate pentru serviciile oferite mediului de afaceri. Indiferent de mărimea companiei sau de domeniul în care aceasta activează, în proiectele în care este implicată, FinACo respectă principiile şi valorile profesiei, încercând să ofere cele mai bune soluţii. Valorile în care crede şi pe care le respectă, competenţă, independenţă, implicare, oamenii contează, ghidează echipa FinACo în munca de zi cu zi pentru a îndeplini cu succes fiecare proiect.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Expertiza și auditul afacerilor

Principalele modificări și completări ale reglementărilor contabile prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 4.160/2015

Principalele modificări şi completări ale reglementărilor contabile prevăzute de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 4.160/2015

Maria Mădălina Gîrbină

Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 4.160/2015 cuprinde o serie de clarificări şi modi­ficări ale Ordinului ministrului finanţelor pu­blice nr. 1.802/2014 care afectează situaţiile fi­nan­ciare ale anului 2015 (primul an pen­tru care se întoc­mesc situaţii financiare conforme cu OMFP nr. 1.802/2014). În cadrul acestui articol vom pre­zenta şi ilustra noile tra­tamente con­tabile.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Fonduri europene

Ghid de bune practici

Ghid de bune practici

Alexandru Paru

Fondurile europene reprezintă de ceva ani un subiect aflat tot timpul în actualitate. De această dată însă, după mai bine de 2 ani de la începerea noului cadru financiar 2014-2020, ghidurile încep să apară, ori în consultare, ori în dezbatere publică, mai clare sau mai ambigue, în funcţie de Autoritatea de Management care gestionează programul.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Programul Transnațional Dunărea: al doilea pas al primului apel de proiecte, până la 9 mai 2016

Programul Transnaţional Dunărea: al doilea pas al primului apel de proiecte, până la 9 mai 2016

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) informează că al doilea pas al Primului apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Transnaţional Dunărea 2014-2020 se va desfăşura până la 9 mai 2016 şi presupune depunerea aplicaţiilor complete pentru proiectele care au obţinut un punctaj corespunzător în primul pas (în care au fost depuse Expresiile de Interes).

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Curier legislativ

Noutăți legislative 18-22 aprilie 2016

Noutăţi legislative 18-22 aprilie 2016

În perioada 18-22 aprilie 2016 au fost publicate în Monitorul Oficial o serie de acte normative de interes pentru profesioniştii contabili: Ordinul ministrului fondurilor europene şi ministrului finanţelor publice nr. 181/473 din 4 februarie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. I şi VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2015 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbţiei fondurilor externe nerambursabile (Monitorul Oficial nr. 291/18.04.2016)

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Rubrică realizată
de Oana Posdărescu

Breviar statistic

2015: rata șomajului s-a menținut la 6,8%

2015: rata şomajului s-a menţinut la 6,8%

În anul 2015, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 de ani a fost de 66,0%, la o distanţă de 4,0 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70,0% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020. Anul trecut, populaţia activă a României era de 9159 mii persoane, din care 8535 mii erau persoane ocupate şi 624 mii erau şomeri.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Masă rotundă: importanța datelor statistice pentru politica publică din sectorul serviciilor

Masă rotundă: importanţa datelor statistice pentru politica publică din sectorul serviciilor

Institutul Naţional de Statistică (INS) a găzduit masa rotundă Măsurarea impactului social al celui de-al treilea sector din perspectiva statisticii naţionale, organizată în colaborare cu Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC). La eveniment au participat ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, secretarul de stat Mihai Liseţchi din cadrul aceluiaşi minister, preşedintele INS, Tudorel Andrei, precum şi reprezentanţi ai mediului academic, ai altor ministere şi ai organizaţiilor nonguvernamentale.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Lumea în care trăim

Pe agenda UE, prioritare rămân temele financiare și migrația

Pe agenda UE, prioritare rămân temele financiare şi migraţia

Parlamentul European şi Executivul de la Bruxelles şi-au înscris pe agendă dezbaterea unor noi măsuri care vizează instituirea unor reguli mai severe pentru combaterea evaziunii fiscale şi rezolvarea, fie şi numai parţială, a crizei migraţiei. Analiştii consideră că soluţiile vor fi inspirate de rezultatele vizitei cancelarului Angela Merkel în Turcia.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Poziția României la summitul NATO de la Varșovia

Poziţia României la summitul NATO de la Varşovia

Reacţiile partenerilor nord-atlantici la propunerile pe care România urmează să le facă la summitul NATO de la Varşovia sunt „pozitive”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, într-un interviu acordat Agerpres. El a precizat, însă, că este nevoie în continuare de „persistenţă” pentru a prezenta „limpede şi convingător” situaţia de securitate în regiune, cu accent pe zona Mării Negre.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Test nord-coreean cu o rachetă de tipul mare-sol

Test nord-coreean cu o rachetă de tipul mare-sol

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a calificat presupusul test de sâmbătă, 23 aprilie a.c., cu rachetă balistică de tipul mare-sol drept un „succes edificator”, afirmând că ţara sa ar putea lovi Seulul şi Washingtonul atunci când doreşte. Washingtonul şi Londra au prezentat acest tir ca pe o încălcare „flagrantă” a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU care îi interzic lansări de rachete balistice.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Axa timpului

Caravaggio, pictorul cu o viață de film

Caravaggio, pictorul cu o viaţă de film

Andreea Cârstea

O descoperire făcută recent într-un pod al unei case din Franţa pare să fi scos la iveală un tablou de Caravaggio. Potrivit agenţiei de presă Reuters, un cabinet privat de experţi a declarat că rezultatul acestei expertize reprezintă probabil una dintre cele mai mari descoperiri din istoria artei. Autorităţile franceze au declarat că doresc o a doua expertiză realizată de un grup de specialişti în picturile lui Caravaggio.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Roza vânturilor

O vară fierbinte cu UNTOLD

O vară fierbinte cu UNTOLD

4 zile magice de sunet şi imagini şi cea mai intensă experienţă electro-dance – acesta este Festivalul UNTOLD, unul dintre cele mai aşteptate evenimente de acest gen din România. Ediţia din acest an, programată la Cluj, între 4 şi 7 august, promite peste 100 de ore de muzică pe gustul tuturor, cele mai mari nume din topurile muzicale internaţionale şi experienţe inedite.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Festivalul Luminii, la București

Festivalul Luminii, la Bucureşti

În perioada 5-8 mai, Capitala va putea fi văzută într-o altă lumină, oferită de a doua ediţie a Festivalului Spotlight. Organizată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, ediţia din acest an include spectacole captivante reprezentate de 15 instalaţii de artă, iluminat arhitectural şi sesiuni de videomapping pregătite de artiştii invitaţi, autohtoni şi internaţionali, care vor surprinde prin creativitate şi amploarea lucrărilor prezentate.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Ediție aniversară a Festivalului Filmului European

Ediţie aniversară a Festivalului Filmului European

În luna mai, cinefilii se vor putea bucura de multiculturalitatea şi bogăţia stilistică a cinematografiei europene, în cadrul Festivalului Filmului European, aflat la a XX-a ediţie. FFE XX se va desfăşura în perioada 5‑29 mai în diferite oraşe din ţară, respectiv în Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Hunedoara, Târgu-Mureş şi Timişoara, patru dintre acestea aflându-se în cursa pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021 – proces ce se va finaliza în septembrie 2016.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Expoziția Omul antic: cotidian și imaginar, la Palatul Șuțu din București

Expoziţia Omul antic: cotidian şi imaginar, la Palatul Şuţu din Bucureşti

Palatul Şuţu din Bucureşti găzduieşte, până la 30 iunie, expoziţia Omul antic: cotidian şi imaginar, o colecţie de vase greceşti care introduce publicul în atmosfera Greciei antice, urmărind evoluţia ceramicii greceşti din secolul al X-lea î.Hr. până în secolul al IV-lea î.Hr. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti, iar artefactele expuse fac parte din colecţia dr. George Severeanu, care, pe lângă activitatea medicală în domeniul radiologiei, s-a dedicat strângerii şi cercetării anumitor categorii de artefacte.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Rubrică realizată
de Oana Posdărescu

Semnal editorial

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Ro­mânia organizează anual examen de admitere la stagiu în vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, potrivit Regulamentului privind accesul la profesie, aprobat prin Hotă­rârea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Ghid pentru pregătirea candidaților la examenul de aptitudini pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat

Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat

În vederea obţinerii calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat, stagiarii CECCAR care s-au achitat de toate sarcinile privind efectuarea lucrărilor profesionale, pregătirea tehnică şi deontologică trebuie să promoveze examenul de aptitudini.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016

Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)

Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS)

Norme oficiale emise la 1 ianuarie 2015. Cuprinde standardele care intră în vigoare ulterior datei de 1 ianuarie 2015, dar nu cuprinde standardele pe care acestea le înlocuiesc. Volumul Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) 2015, cunoscut sub denumirea de Cartea roşie, include cele mai recente versiuni consolidate ale tuturor Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară.

  Nr. 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.