ROMPAN: Deficitul de forţă de muncă din industria de morărit şi panificaţie din România este de circa 4.000-5.000 de oameni

ROMPAN: Deficitul de forță de muncă din industria de morărit și panificație din România este de circa 4.000-5.000 de oameni

Telex » Știri 13 iunie, 10:11  

Deficitul de forță de muncă din industria de morărit și panificație din România este de circa 4.000 – 5.000 de oameni, în jur de 10% din totalul lucrătorilor din acest sector, care înregistrează în prezent în jur de 40.000 - 45.000 de angajați, a declarat, la o conferință de profil, vicepreședintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație - ROMPAN, Pavel Virgil, citat de Agerpres. „Lipsa forței de muncă este principala problemă cu care se confruntă industria de morărit și panificație din România. Nu cred că este o noutate pentru nimeni. Oricine vorbește cu un angajator se plânge de acest lucru. Din păcate, însă, aspectul este mai complex, în sensul că nu vorbim numai despre o lipsă din punct de vedere numeric. Dacă ne raportăm la total cifră de angajați din industria noastră, în jur de 40-45.000 de lucrători – deci suntem un angajator foarte important al României – deficitul este undeva la 4.000-5.000 de oameni, în jur de 10% din angajați ne lipsesc. Problema este că și calitativ aceștia de multe ori lasă de dorit”, a spus Pavel Virgil.

Relația cu supermarketurile este una dintre problemele producătorilor de pâine din România, în condițiile în care negocierea între cele două părți nu se face ca între parteneri, ci folosind o poziție dominantă a unuia în detrimentul celuilalt.

De asemenea, vicepreședintele Rompan a menționat scăderea consumului de pâine, ca o tendință continuă în sector, dar care s-a remarcat nu numai în România ci și la nivelul UE. „Apar produse noi care până acum nu erau folosite și care duc la scăderea consumului de pâine, cum sunt cele de mic dejun sau pastele făinoase. Destul de multă patiserie se consumă la locul de muncă și atunci, natural, consumul de pâine scade, dar scade în același timp și consumul total de cereale pe cap de locuitor. Dacă în urmă cu 10 ani eram undeva la 140-145 kg/capita în România, acum cred că suntem undeva la 120-125 kilograme de cereale consumate în România pe cap de locuitor, iar în această cifră sunt incluse toate produsele din cereale, pâine, paste făinoase, biscuiți, patiserie, făina folosită în gospodărie”, a explicat vicepreședintele ROMPAN.

El a mai spus că deși evaziunea fiscală din sector a înregistrat o scădere semnificativă după reducerea TVA, de la 19% la 9%, când o cantitate mare de produse din piața neagră a trecut în piața fiscalizată, acum aceasta s-a mai estompat. „Cei care fac evaziune au ajuns la concluzia că și 9% e mai bun decât deloc și s-au mulțumit și cu mai puțin”, a menționat reprezentantul ROMPAN.

Investițiile făcute în sectorul de morărit și panificație din România în ultimii 30 de ani au depășit 750-800 de milioane de euro, iar potrivit patronatului, produsele și tehnologiile folosite „nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din alte țări europene”.

Potrivit celui mai recent studiu de piață privind produsele de panificație prezentat de ROMPAN, consumul de pâine, în România, a scăzut în ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor într-un an la puțin peste 82 de kilograme, dar încă se menține peste media europeană de 78 kg/locuitor/an. Studiul de piață arată că aproape 500.000 de tone de pâine lipsesc din datele statistice ale INS, adică 23 de kg/om pâine nefiscalizată și neînregistrată cu documente. Potrivit sursei citate, producția anuală de pâine în România este 1,5 milioane de tone.

Piața de morărit și panificație a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară. În piață sunt active 4.500 de firme.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.