ROMPAN: Deficitul de forţă de muncă din industria de morărit şi panificaţie din România este de circa 4.000-5.000 de oameni

ROMPAN: Deficitul de forță de muncă din industria de morărit și panificație din România este de circa 4.000-5.000 de oameni

Telex » Știri 13 iunie 2019  

Deficitul de forţă de muncă din industria de morărit şi panificaţie din România este de circa 4.000 – 5.000 de oameni, în jur de 10% din totalul lucrătorilor din acest sector, care înregistrează în prezent în jur de 40.000 - 45.000 de angajaţi, a declarat, la o conferinţă de profil, vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie - ROMPAN, Pavel Virgil, citat de Agerpres. „Lipsa forţei de muncă este principala problemă cu care se confruntă industria de morărit şi panificaţie din România. Nu cred că este o noutate pentru nimeni. Oricine vorbeşte cu un angajator se plânge de acest lucru. Din păcate, însă, aspectul este mai complex, în sensul că nu vorbim numai despre o lipsă din punct de vedere numeric. Dacă ne raportăm la total cifră de angajaţi din industria noastră, în jur de 40-45.000 de lucrători – deci suntem un angajator foarte important al României – deficitul este undeva la 4.000-5.000 de oameni, în jur de 10% din angajaţi ne lipsesc. Problema este că şi calitativ aceştia de multe ori lasă de dorit”, a spus Pavel Virgil.

Relaţia cu supermarketurile este una dintre problemele producătorilor de pâine din România, în condiţiile în care negocierea între cele două părţi nu se face ca între parteneri, ci folosind o poziţie dominantă a unuia în detrimentul celuilalt.

De asemenea, vicepreşedintele Rompan a menţionat scăderea consumului de pâine, ca o tendinţă continuă în sector, dar care s-a remarcat nu numai în România ci şi la nivelul UE. „Apar produse noi care până acum nu erau folosite şi care duc la scăderea consumului de pâine, cum sunt cele de mic dejun sau pastele făinoase. Destul de multă patiserie se consumă la locul de muncă şi atunci, natural, consumul de pâine scade, dar scade în acelaşi timp şi consumul total de cereale pe cap de locuitor. Dacă în urmă cu 10 ani eram undeva la 140-145 kg/capita în România, acum cred că suntem undeva la 120-125 kilograme de cereale consumate în România pe cap de locuitor, iar în această cifră sunt incluse toate produsele din cereale, pâine, paste făinoase, biscuiţi, patiserie, făina folosită în gospodărie”, a explicat vicepreşedintele ROMPAN.

El a mai spus că deşi evaziunea fiscală din sector a înregistrat o scădere semnificativă după reducerea TVA, de la 19% la 9%, când o cantitate mare de produse din piaţa neagră a trecut în piaţa fiscalizată, acum aceasta s-a mai estompat. „Cei care fac evaziune au ajuns la concluzia că şi 9% e mai bun decât deloc şi s-au mulţumit şi cu mai puţin”, a menţionat reprezentantul ROMPAN.

Investiţiile făcute în sectorul de morărit şi panificaţie din România în ultimii 30 de ani au depăşit 750-800 de milioane de euro, iar potrivit patronatului, produsele şi tehnologiile folosite „nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din alte ţări europene”.

Potrivit celui mai recent studiu de piaţă privind produsele de panificaţie prezentat de ROMPAN, consumul de pâine, în România, a scăzut în ultimul deceniu, de la 92 kilograme pe locuitor într-un an la puţin peste 82 de kilograme, dar încă se menţine peste media europeană de 78 kg/locuitor/an. Studiul de piaţă arată că aproape 500.000 de tone de pâine lipsesc din datele statistice ale INS, adică 23 de kg/om pâine nefiscalizată şi neînregistrată cu documente. Potrivit sursei citate, producţia anuală de pâine în România este 1,5 milioane de tone.

Piaţa de morărit şi panificaţie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară. În piaţă sunt active 4.500 de firme.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.