„Succesul în carieră = viziune, curaj, responsabilitate, spirit de echipă”

„Succesul în carieră = viziune, curaj, responsabilitate, spirit de echipă”

Numărul 9, 24-30 mai 2016  »  Cariere. Drumul spre performanță

<

PUBLICITATE
ng>Interviu cu ec. Elena Ecaterina Chivu, președintele Filialei CECCAR Galați

Alexandra Rizea: Așa cum desigur ați remarcat, seria de interviuri inițiată de CECCAR Business Magazine vizează trei obiective principale: prezentarea unor cariere de succes, implicarea tot mai activă a colegilor profesioniști contabili în activitățile CECCAR, rolul filialelor în soluționarea cerințelor membrilor, în consonanță cu obiectivele dezvoltării economico-sociale în profil teritorial. Vă propunem să începem cu tema carierei dvs.

Elena Ecaterina Chivu: Am început să deprind tainele profesiei contabile la Liceul Economic din Galați. A fost momentul în care, pentru mine, contabilitatea a devenit deopotrivă un obiect de cunoaștere și de atașament profesional.

Mi-aș permite să observ că experiența dvs. reconfirmă rolul extrem de important al liceelor economice în alegerea profesiei, în punerea bazelor cunoașterii pe care o evocați.

Remarca dvs. este bine-venită, întrucât adevărata formare profesională poate și trebuie să înceapă încă din anii de liceu. În ceea ce mă privește, chiar din momentul în care am devenit absolventă a respectivului liceu, mi s-a oferit ocazia să pun în practică cele dobândite în școală, mai întâi în domeniul privat. A fost practic stagiatura mea. Am avut avantajul de a lucra alături de oameni inimoși și generoși, de la care am învățat că pentru a putea să descrii în cifre o afacere trebuie mai întâi să cunoști afacerea respectivă, să-i știi fluxurile, procesele și, aplicând raționamentul profesional, să le pui pe... note. Am învățat că profesionistul contabil se află în centrul informațional al oricărei întreprinderi și că el are responsabilitatea acurateței oricărei informații economice.

Sunt acumulări pentru care, din câte înțeleg, activitatea în sectorul privat a fost un adevărat „pat germinativ” pentru o carieră de succes.

Ați sintetizat elementele definitorii ale experienței mele în acest sector, care mi-au permis o mai largă deschidere spre variatele domenii de exercitare a profesiei contabile. Așa se face că, în timpul unei inspecții fiscale care se desfășura la societatea unde lucram, am fost întrebată dacă nu mi-ar plăcea să lucrez în domeniul controlului de specialitate. Aici, din nou, m-a ajutat experiența dobândită în domeniul privat. M-am înscris și am promovat concursul de inspector fiscal în cadrul Administrației Finanțelor Publice Galați. A urmat o perioadă de zece ani în care, deși eram cea mai tânără din serviciul respectiv, am putut să fac față obligațiilor ce-mi reveneau, beneficiind, desigur, de sprijinul unor oameni cu experiență, care au contribuit la formarea mea profesională, concomitent cu continuarea studiilor economice superioare în domeniul finanțe-contabilitate și absolvirea masterului în management financiar și în administrație publică. Tot în această perioadă, socrul meu, care era membru al Filialei CECCAR Galați, m-a îndrumat să obțin calitatea de membru, mai întâi contabil autorizat și pe urmă expert contabil. Tot ceea ce am întreprins în activitatea mea m-a îmbogățit profesional, astfel încât, în anul 2002, am decis să revin în domeniul privat, convinsă că îmi va oferi mai multe oportunități de dezvoltare personală, inclusiv o mai mare flexibilitate. Prin urmare, am ales să-mi desfășor activitatea ca liber-profesionist contabil, membru al CECCAR – filiala Galați. Acum, după 14 ani de la momentul începerii propriei afaceri în domeniul profesiei contabile, pot spune că a fost o alegere pentru care mă felicit.

Ce învățăminte s-ar putea desprinde din ceea ce ați dobândit dvs. ca experiență în exercitarea profesiei contabile?

Este o profesie extrem de solicitantă, plină de responsabilități, dar în același timp îți oferă satisfacții, recunoașterea valorii, a calității muncii tale. Este o provocare, poate chiar o „aventură” să-ți desfășori activitatea în acest domeniu, în condițiile în care piața a devenit foarte dinamică. Desigur, asupra profesiei își pun amprenta noi și noi cerințe, inclusiv de ordin legislativ. Pentru noi, profesioniștii contabili, nu este tocmai ușor să păstrăm un echilibru între viața de familie și activitățile pe care le desfășurăm. Ziua începe la ora 6.00 și se termină de multe ori la miezul nopții. Am avut însă norocul de a fi susținută și înțeleasă de familia mea, ceea ce mi-a dat forța și încrederea necesare de a merge mai departe. A avea succes, a reuși presupune să ai curajul de a-ți asuma decizii, de a investi în ceea ce faci cu multă trudă, să ridici zilnic, cărămidă cu cărămidă, un edificiu numit carieră. Sunt convinsă că reușita nu vine peste noapte, nu este un loz câștigător, ci suma tuturor eforturilor pe care le depui azi pentru a deveni mai bun decât ai fost ieri.

În continuitatea celor prezentate de dvs., ajungem și la momentul în care v-ați asumat responsabilități în conducerea filialei Galați a CECCAR. Ce a determinat o asemenea opțiune?

La începutul carierei mele ca liber-profesionist contabil am găsit deschidere și sprijin din partea Filialei CECCAR Galați și am dorit, la rândul meu, să sprijin activitatea acesteia, participând la evenimentele profesionale, la întreaga viață a organizației din care am făcut și fac parte. A fost și aici un anumit parcurs, firesc după opinia mea. M-am bucurat de încrederea colegilor, fiind aleasă mai întâi ca membru al Consiliului filialei și apoi ca președinte al Consiliului filialei Galați. Păstrând proporțiile, țin să reamintesc că, în urmă cu mai mulți ani, am reținut o frază rostită de John F. Kennedy la învestirea sa ca președinte al SUA: „Nu întreba ce poate face țara pentru tine, ci întreabă ce poți face tu pentru ea”. Este un citat care mi-a rămas în memorie ca o sursă permanentă de introspecție asupra rolului pe care fiecare cetățean îl are în folosul comunității din care face parte, rolul pe care fiecare membru îl joacă în folosul comunității sale profesionale, precum și un îndemn la o implicare civică reală.

Vă propun să detaliem câteva elemente ale acestei implicări, oprindu-ne asupra metodelor moderne de lucru în echipă. Cum sunt ele promovate în prezent și ce vă propuneți în acest sens pe termen scurt și pe toată durata exercitării mandatului?

Provocările cărora trebuie să le facem față în acest moment, în toate domeniile, impun formarea și aprofundarea, înainte de toate, a unei culturi organizaționale a lucrului permanent în echipă. La nivel executiv am găsit la Filiala CECCAR Galați o echipă închegată, salariații filialei împărtășind același scop, un set de standarde de performanță, un mod de abordare a activităților în care liantul îl constituie cauza noastră comună. Pot să mă consider norocoasă și în ceea ce privește echipa reprezentată de Consiliul filialei Galați. Sunt, în majoritatea lor, oameni tineri, care cunosc și aplică metodele moderne de management, atât în activitățile lor profesionale, cât și în cele ale organizației noastre. Obiectivele, atât pe termen scurt, cât și pe toată durata exercitării mandatului, se circumscriu strategiei adoptate de Conferința Națională a CECCAR.

Poate ar fi necesară o detaliere.

De acord. Am să exemplific cu câteva dintre activitățile pe care le derulăm pe plan local, cum ar fi dezvoltarea colaborării cu structurile patronale, cu administrația publică, intensificarea dialogului cu oamenii de afaceri, îmbunătățirea cooperării cu mediul universitar, acordarea de asistență de specialitate membrilor filialei, sprijinirea procesului de constituire a unor firme specializate, puternice, la nivelul județului nostru. Toate acestea au drept scop dezvoltarea profesiei contabile pentru a putea veni în sprijinul comunității în care ne desfășurăm activitatea, servind cu onestitate, cu exigență interesul public.

O altă temă de interes pentru cititori – și sunt convinsă că aveți de comunicat și în această privință aspecte concludente – vizează exigențele „erei digitale” în exercitarea profesiei contabile.

Am de comunicat constatări care au orientat și orientează acțiunile noastre, în primul rând cele care atestă că industriile din toate domeniile sunt supuse unor schimbări generate de noile tehnologii, care remodelează procese fizice, dar mai ales procesele de prelucrare a informației și de comunicare cu utilizatorul final. Se dezvoltă o nouă cultură a datelor, noi metode și tehnici care aduc un plus cantitativ, dar și calitativ informației contabile, precum și o mare viteză de comunicare. În era Internetului se redefinesc modele de business, iar informația care se degajă este mult mai abundentă, personalizată. Era digitală este o eră a informației, iar profesioniștii contabili au datoria să se dezvolte cel puțin în același ritm. O informație financiar-contabilă furnizată tardiv clientului poate dăuna în termeni de profitabilitate; la fel, o informație incompletă poate duce la denaturarea conturilor. Cred că principala provocare cu care se confruntă un profesionist contabil este aceea de a-și dezvolta competențele și în domeniul tehnologiei informației și al comunicațiilor.

Dacă ar fi să sintetizați obiectivele personale și cele ale comunității profesionale din care faceți parte, ce anume ar fi mai important de comunicat cititorilor noștri?

Preocupările la care m-am referit și care, evident, sunt mult mai numeroase au purtat și poartă amprenta interesului manifestat de membrii noștri pentru consolidarea statutului de profesionist contabil. Noi, ca membri ai celei mai puternice organizații profesionale din România, suntem moștenitorii unor tradiții deosebit de bogate și valoroase, relevate mai puternic acum, în 2016, la împlinirea frumoasei vârste de 95 de ani. Avem datoria – și acționăm în acest sens – de a promova în rândul generațiilor actuale și viitoare de profesioniști contabili valorile Corpului: calitate, etică, educație. Dar pe lângă tradiție, noi, profesioniștii contabili, privim și în viitor, ne adaptăm la noile cerințe, promovăm spiritul inovator pentru a putea sprijini și mai consistent întreaga evoluție economică și socială a comunității din care facem parte.

Interviu cu ec. Elena Ecaterina Chivu, președintele Filialei CECCAR Galați



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.