Un nou regulament comunitar privind producția ecologică

Un nou regulament comunitar privind producția ecologică

Numărul 45-46, 28 nov. - 11 dec. 2017  »  Direct de la sursă

Consiliul UE a aprobat acordul colegiuitorilor cu privire la noile norme referitoare la producția ecologică. Noile reglementări urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Aceasta le va acorda suficient timp producătorilor, operatorilor și partenerilor acestora să se adapteze la noul cadru.

Noile reglementări au fost aprobate în contextul în care multe dintre normele actuale sunt vechi de peste 20 de ani și necesită o actualizare pentru a reflecta schimbările majore care au avut loc în sectorul produselor ecologice din UE în ultimele două decenii. „Producția ecologică nu mai este o parte de nișă a sectorului agroalimentar din UE, ca atunci când au fost elaborate inițial normele aflate în prezent în vigoare. În fapt, ea reprezintă acum unul dintre cele mai dinamice sectoare ale agriculturii din UE, suprafața de teren folosită pentru agricultura ecologică ridicându-se la aproximativ 400.000 de hectare pe an. Piața produselor ecologice din UE valorează aproximativ 27 de miliarde de euro, cu circa 125% mai mult decât acum zece ani. Mozaicul de norme și de derogări aflate în prezent în vigoare nu oferă suficientă certitudine și securitate în acest sector foarte important al agriculturii europene, iar abordarea mai simplă și mai armonizată a noului regulament ar trebui să-l ajute să crească și mai rapid”, precizează Comisia Europeană, într-un comunicat.

Potrivit CE, se are în vedere asigurarea unui tratament echitabil al producătorilor ecologici din UE, iar sigla ecologică a UE va oferi consumatorilor aceleași garanții de calitate în întreaga Europă. Dat fiind prețul mare pe care majoritatea consumatorilor îl plătesc pentru alimentele ecologice, această garanție de calitate este extrem de importantă. Principala îmbunătățire este introducerea unui set unic de norme la nivelul întregii UE care să acopere ansamblul sectorului de producție ecologică din UE. Vechile norme permiteau existența unui sistem „à la carte” de excepții, uneori la nivelul unui singur producător. Noile norme țin seama de nevoia de flexibilitate pe care aceste derogări o permiteau în trecut – excepțiile justificate în mod corespunzător, precum, de exemplu, înlocuirea temporară a unui ingredient ecologic cu unul neecologic în cazurile în care stocurile erau limitate, vor fi permise în continuare –, însă aceste excepții vor fi acum limitate în timp, evaluate în mod periodic și, dacă este necesar, aplicate tuturor producătorilor, asigurând astfel tratamentul echitabil al tuturor. Aceleași norme se vor aplica tuturor producătorilor ecologici și tuturor produselor ecologice.

Acest set unic de norme se va aplica și fermierilor din afara UE care își exportă produsele ecologice pe piața UE. Acesta va înlocui cele peste 60 de standarde diferite care sunt considerate echivalente și care se aplică în prezent produselor alimentare ecologice importate. În acest moment ne aflăm într-o situație în care este posibil ca producătorilor să li se aplice standarde diferite în aceeași țară dacă aceasta nu are acorduri de echivalență cu UE pur și simplu pentru că organismele de certificare își stabilesc propriile standarde. Conformitatea cu setul unic de norme ale UE va înlocui principiul echivalenței. De asemenea, ea generează îmbunătățiri importante în privința comerțului, principala astfel de îmbunătățire fiind crearea unor condiții de concurență echitabile între operatorii din UE și cei din țările din afara UE.

Noul regulament introduce o simplificare pentru fermieri. De exemplu, micii fermieri vor putea opta acum pentru certificarea în grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare și le va facilita aderarea la sistemul ecologic.

De asemenea, vor fi create noi oportunități, prin deschiderea unei noi piețe pentru semințele și alte materiale săditoare ecologice, cu un nivel înalt de biodiversitate genetică. Aceasta va duce la îmbunătățirea biodiversității, la durabilitatea culturilor și la stimularea inovării.

Noul regulament privind producția ecologică se va aplica produselor agricole vii și neprelucrate, inclusiv semințelor și altor materiale săditoare, precum și produselor agricole prelucrate utilizate ca produse alimentare și ca hrană pentru animale. Produsele prelucrate pot fi etichetate ca ecologice numai dacă cel puțin 95% dintre ingredientele de origine agricolă sunt ecologice.

(Copyright foto: rawpixel / 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.