50 de ani de la înființarea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea din Craiova
Numărul 32, 8-14 noiembrie 2016 » Agenda CECCAR
Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, împreună cu directorul general, lect. univ. dr. Florin Dobre, a participat, săptămâna trecută, la jubileul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității din Craiova.
Sala Albastră a Universității din Craiova a fost gazda unor renumiți academicieni, profesori și oameni din domeniul economic.
Manifestările dedicate aniversării au avut loc pe parcursul a trei zile. Cu ocazia conferinței plenare desfășurate în cea de-a doua zi, președintele CECCAR s-a referit, în discursul său, la cooperarea organismului profesional cu mediul universitar, subliniind totodată bunele relații de colaborare existente între Filiala CECCAR Dolj și facultatea aniversată. Menționăm că, în continuarea conferinței, Universitatea din Craiova i-a acordat prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, titlul de Doctor Honoris Causa.
Cu ocazia evenimentelor mai sus amintite, președintele CECCAR, Robert Aurelian Șova, a fost invitat la postul Alege TV, la emisiunea Educație pe scurt, unde a acordat un interviu în care s-a referit, pe larg, la activitatea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, insistând asupra faptului că profesioniștii contabili reprezintă factorul de echilibru între antreprenori și instituțiile de reglementare. În acest sens a menționat modalitățile prin care profesioniștii contabili receptează stările de fapt din economie, răspund la provocările acestora, exercitând o funcție publică de primă importanță.
În conformitate cu parteneriatul pe care CECCAR îl are cu ANAF se acționează reciproc pentru îmbunătățirea legislației, astfel încât și profesia contabilă să se exercite mai bine, în sprijinul întreprinzătorilor, al economiei naționale în general. Remarca a vizat și clarificarea prevederilor referitoare la semnarea situațiilor financiare de la sfârșitul anului.
În exercitarea atribuțiilor lor, experții contabili au o serie de obligații printre care și aceea de a participa la cursurile de formare continuă, ceea ce le permite să aibă cunoștințele și competențele necesare pentru a face față cerințelor pieței. Tot în legătură cu legislația, președintele CECCAR a considerat că, în momentul de față, expertul contabil nu este suficient protejat. Este vorba, printre altele, despre faptul că în anumite împrejurări expertul contabil este tras la răspundere pentru înregistrarea unor documente a căror valabilitate este confirmată de reprezentanții firmei. În această situație, evident răspunderea le revine celor care au întocmit respectivul document. De aici și propunerea CECCAR de a se stabili, prin lege, responsabilitatea celui care a efectuat tranzacția în legătură cu veridicitatea acesteia. Precizările în materie vor fi introduse și în standardele cu care operează profesioniștii contabili.
Un spațiu amplu în interviu l-au ocupat prezentarea efectelor noilor tehnologii asupra profesiei contabile și măsurile luate pentru a se răspunde adecvat provocărilor, dar și oportunităților erei digitale. Contabilul nu mai exercită o funcție-suport, ci el devine participant activ la actul decizional.
După ce a trecut în evidență progresele tehnice și tehnologice, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova a abordat tema complexă a inteligenței artificiale din perspectiva evoluțiilor profesiei contabile. Cu toate acestea, procesul de creștere a rolului inteligenței artificiale nu poate înlocui omul, profesionistul, pe scurt, raționamentul profesionistului. Tot factorul uman este cel care inovează, inclusiv în sfera profesiei contabile.
În ceea ce privește relația dintre expertul contabil și antreprenor, situația actuală arată că se cere să se acționeze în două direcții convergente: contabilul să-și demonstreze capacitatea de a oferi soluții în vederea adoptării deciziilor, iar antreprenorul să manifeste suficientă deschidere față de serviciile oferite de partenerul său de neînlocuit, profesionistul contabil. Acest proces contribuie și la educarea mediului de afaceri.
De asemenea, a fost abordată tema participării profesioniștilor contabili la expertizele solicitate de justiție. Pentru clarificarea numeroaselor aspecte pe care le ridică această temă s-a constituit un grup de lucru din reprezentanți ai CECCAR și ai Ministerului Justiției.
În încheiere, în calitate de profesor universitar, președintele CECCAR a scos în evidență interesul tinerilor de a deveni contabili, devenind membri ai organismului profesional.
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate