A fost lansată enciclopedia digitală România 1918. Oameni, momente și imagini
Numărul 12-13, 3-16 aprilie 2018 » Roza vânturilor
SIVECO România, în parteneriat cu instituții prestigioase de cultură și personalități ale societății române, a lansat, la 3 aprilie a.c., enciclopedia digitală România 1918. Oameni, momente și imagini, „o lucrare epică, construită prin voluntariat și generozitate”.
„Enciclopedia celebrează oamenii și momentele-cheie care au făcut posibilă întregirea României acum 100 de ani. Enciclopedia digitală este o colecție unică de sute de imagini rare, filme, vizualizări în 3D ale unor monumente care comemorează Marea Unire, arme din Primul Război Mondial, fotografii de epocă animate, mărturii de pe front și din spatele frontului. Aplicația a fost creată și este oferită școlii românești și românilor de pretutindeni în anul Centenarului ca un memento al celui mai important proiect național”, se precizează într-un comunicat al autorilor.
Aplicația se poate descarca gratuit de pe orice platformă (iOS, Google Store și Windows) sau de pe site-ul romania1918.eu.
„Enciclopedia este dedicată miilor de românce și de români, femei, bărbați și copii, profesori și preoți, avocați și ingineri, țărănci și prințese, soldați și generali, oameni simpli sau erudiți inventatori, pictori, scriitori sau muncitori care s-au sacrificat pentru ca România să fie cea întreagă de astăzi. În egală măsură, ea este dedicată celor care poartă în suflet credința în România și în destinul curajos al națiunii române. Veți afla în această enciclopedie poveștile unor oameni care nu apar în manualele din care învățăm la școală, dar sunt mult mai prețioși prin caracterul lor decât mulți dintre cei care au notorietate“, a declarat Radu Jugureanu, coordonatorul proiectului și director eContent SIVECO România.
În cadrul aplicației există peste 370 de imagini rare provenite din colecții particulare sau muzeale (dintre care unele au fost animate), opt filme de epocă, 12 obiecte 3D, 24 de hărți digitale interactive și grafice cu informații. De asemenea, pentru a fi atractivă copiilor, enciclopedia conține și două jocuri 3D care simulează bătălii istorice din perioada Primului Război Mondial.
Echipa de voluntari care a contribuit la realizarea enciclopediei include istorici, cercetători, colecționari, profesori universitari, muzeografi, scriitori, bloggeri, dezvoltatori, graficieni, testeri, web designeri, oameni de marketing, specialiști în arme. Toți sunt menționați în secțiunea Creatori și Parteneri, pe site-ul romania1918.eu.
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate