AAF: Numărul investitorilor în fondurile deschise a depășit 755.000, în T3 din acest an
Telex » Știri 6 noiembrie, 10:00
Peste 755.000 de persoane sunt investitori în fondurile deschise de investiții din România, în trimestrul III din acest an, mai mult cu 200.000 față de aceeași perioadă din 2023, iar activele în administrare au ajuns la aproape 26 de miliarde de lei, a declarat, într-o dezbatere de specialitate, președintele Asociație Administratorilor de Fonduri (AAF), Horia Gusta, citat de Agerpres.
„Astăzi, sunt peste 755.000 de investitori în fondurile deschise de investiții din România, cu mai mult de 200.000 de oameni față de acum un an, pe timpul acesta, și cu active în administrare de aproape 26 de miliarde de lei, adică cinci miliarde și ceva de euro, date istorice din perspectiva fondurilor deschise de investiții. Rețineți că există și categoria de fonduri de investiții alternative care e o categorie de fonduri ce nu este la îndemâna oricui. Aceste fonduri deschise de investiții sunt la îndemâna tuturor, adică puteți intra și ieși din ele în orice moment. Administratorii de fonduri au un obiect unic de activitate, acela de a administra banii. Ei nu pot face nimic altceva. Nu pot produce nimic, nu pot face absolut nimic decât să vă administreze banii și eventual să dea consultanță de investiții. Atenție foarte mare la consultanții de investiții. Este piața plină de oameni care, sub egida unei educații financiare gratuite, vă dau sfaturi de investiții care sunt incorecte. Această consultanță de investiții trebuie să vină numai de la oameni autorizați de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. N-are voie nimeni să dea asemenea sfaturi investiționale”, a afirmat Hotca.
La rândul său, directorul executiv al AAF, Jan Pricop, a subliniat faptul că piața fondurilor de investiții din România a crescut, în trimestrul III din acest an față de perioada similară din 2023, până la valoarea de 46 de miliarde de lei. „În prezent, suntem într-o perioadă de recuperare față de finalul anului 2022, în special pe segmentul fondurilor deschise de investiții. Piața a ajuns, la finalul trimestrului trei al acestui an, la 46 de miliarde de lei, dintre care aproape 26 de miliarde active nete ale fondurilor deschise de investiții. Trimestrial, față de anul trecut, avem o creștere de 37%, față de trimestrul precedent - T2 - avem o creștere de puțin peste 6%, cu activele segmentului de 26 de miliarde de lei, cu intrări în trimestrul trei de 1,27 miliarde de lei, care sunt cu peste 300% mai mari decât în același trimestru al anului 2023 (...) O altă creștere importantă, procentual, avem și la nivelul fondurilor diversificate, de 52,4%. De asemenea, fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix au avut o creștere importantă, mai ales că au cea mai mare pondere procentuală din total segment. Creșterea lor a fost de 24,4%, per total, iar creșterea la nivel de piață a fondurilor deschise a fost de 37% față de trimestrul III din anul 2023. (...) Pe segmentul fondurilor descrise de investiții, fondurile de acțiuni în acest moment reprezintă 25%. La nivel european, acest segment are o pondere de 33%, iar în Statele Unite de peste 55%. Cumva ne îndreptăm și noi spre procentul european și, cine știe, poate cândva ne vom apropia și de structura pieței din Statele Unite”, a explicat Jan Pricop.
În ceea ce privește numărul de investitori, în evoluție trimestrială, în România se înregistrează un plus de 37% de la un an la altul, cu o creștere notabilă de 74,2% la fondurile de investiții în acțiuni, unde s-a depășit borna de 100.000 de investitori, de la aproximativ 64.000, în trimestrul III din 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național