AFIR a publicat lista proiectelor eligibile și neeligibile în cadrul schemei de ajutor de stat INVESTALIM
Numărul 31-32, 7-20 aug. 2024 » Direct de la sursă
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, pe site-ul instituției www.afir.ro listele solicitanților eligibili care au depus proiecte prin intermediul Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM în cadrul sesiunii din 27 octombrie – 27 noiembrie 2023 și al sesiunii din 27 noiembrie – 27 decembrie 2023. Potrivit unui comunicat al AFIR, în urma procesului de evaluare și de analiză a cererilor de acord pentru finanțate au fost declarați eligibili 41 de procesatori care au solicitat finanțare nerambursabilă pentru înființarea de unități noi de producție, precum și pentru extinderea capacităților existente sau diversificarea producției.
De asemenea, pe lângă listele solicitanților eligibili a fost publicată și lista solicitanților neeligibili ai Programului INVESTALIM, sesiunea 27 noiembrie –27 decembrie 2023.
Solicitanții care au fost declarați neeligibili pot depune contestații privind scrisoarea de respingere a cererii de acord de finanțare în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării acesteia de către AFIR. Contestațiile se pot transmite online pe adresa de e-mail cabinet@afir.info.
După soluționarea contestațiilor, dacă este cazul, AFIR va actualiza listele centralizatoare și va publica listele cu rezultatele finale ale evaluării Cererilor de acord pentru finanțare depuse în cadrul Programului INVESTALIM.
Listele proiectelor eligibile, precum și lista celor neeligibile sunt disponibile pe pagina Agenției, www.afir.ro, în cadrul secțiunii Rapoarte >> Evaluare sau accesând link-ul: https://www.afir.ro/rapoarte/rapoarte-feadr/evaluare/.
Sesiunea aferentă Schemei de Ajutor de Stat INVESTALIM s-a derulat în perioada 27 octombrie – 27 decembrie 2023, în cadrul căreia 49 de procesatori au depus online solicitări de finanțare în valoare totală de 613.497.371 euro. Schema de ajutor de stat INVESTALIM dispune, pentru perioada 2023 – 2026, de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat și acordat de Guvernul României.
Finanțarea se acordă pentru înființarea sau modernizarea capacităților de producție existente din industria alimentară. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori între 30% – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim de 57.750.000 de euro.
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin sunt întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile în activitate, atât IMM, cât și întreprinderi mari, înființate conform Legii nr. 31/ 1990. Pot beneficia de ajutor de stat pentru o singură activitate economică, respectiv un singur cod CAEN, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii de acord pentru finanțare, criteriile de eligibilitate prevăzute de Ghidul solicitantului.
Activitățile eligibile pentru care se acordă finanțare prin schema de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea și conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor, prelucrarea și conservarea cartofilor, fabricarea prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, precum și fabricarea zahărului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice