AFM va finanța proiecte de extindere, conversie sau modernizare a rețelelor de gaze naturale
Telex » Știri 29 august, 9:10
Proiecte de extindere, conversie sau modernizare a rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale vor primi finanțare din Fondul pentru Mediu, cu condiția de adaptare a rețelelor pentru a integra gaze cu emisii reduse de carbon, prin valorificarea certificatelor GES, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), citat de Agerpres. Pentru a permite acordarea finanțării și gestionării de către Adminstrația Fondului pentru Mediu (AFM), Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică și completează OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
Potrivit ministerului de resort, finanțarea proiectelor de modernizare și extindere a rețelelor de gaze va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special a celor provenite din arderea lemnului pentru încălzire, și la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon necesare pentru prevenirea schimbărilor climatice periculoase.
Beneficiarii direcți ai acestor finanțări vor fi Unitățile Administrativ-Teritoriale și subdiviziunile acestora, care vor coordona lucrările necesare.
"Ordonanța introduce și posibilitatea acordării de prefinanțări din bugetul Fondului pentru Mediu pentru proiectele derulate de unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și autoritățile administrației publice. Acest mecanism simplificat elimină birocrația, înlocuind procedurile anterioare și permițând demararea proiectelor cu o prefinanțare de până la 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanțare", se precizează în comunicat.
AFM este o instituție publică aflată sub coordonarea MMAP, finanțată integral din venituri proprii, care gestionează Fondul pentru Mediu, un instrument esențial pentru susținerea proiectelor de protecție a mediului și pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în materie de schimbări climatice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice