ANAF a publicat, spre consultare, proiectul pentru abrogarea Ordinului nr. 3.040/2018 privind stabilirea operațiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA
Numărul 10, 17-23 martie 2020 » Curier legislativ
Pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost lansat, spre consultare publică, proiectul pentru abrogarea Ordinului ANAF nr. 3.040/2018 privind stabilirea operațiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA.
Inițiatorii menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, prin OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu modificările și completările ulterioare, a fost stabilit faptul că persoanele impozabile și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA. De asemenea, potrivit art. 9 alin. (1) lit. l) din respectivul act normativ, conturile de TVA ale persoanelor menționate se debitează și cu alte sume rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al președintelui ANAF.
Astfel, în domeniul colectării creanțelor bugetare și a valorificării bunurilor, sumele rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului TVA sunt cele generate de înființarea popririi și valorificarea bunurilor. Ținând cont de prevederile legale invocate, a fost aprobat Ordinul președintelui ANAF nr.3040/2018, act normativ prin care s-au reglementat operațiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA, respectiv în următoarele cazuri: a) înființarea popririi asupra disponibilităților bănești, de către organele de executare silită competente; b) înființarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terți, de organele de executare silită competente; c) înființarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorități sau instituții publice, de către organele de executare silită competente; d) valorificarea bunurilor sechestrate/intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, de către organele de executare silită competente și cele de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului; e) compensarea obligațiilor reprezentând TVA de plată cu alte creanțe bugetare aprobate la restituire, în limita sumelor ce au fost compensate; f) alte situații în care TVA aferentă achizițiilor de bunuri și/sau servicii a fost achitată de titular dintr-un alt cont decât un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plată, acesta neavând obligația efectuării plății din contul de TVA.
Totodată – se mai precizează în Referatul de aprobare – OUG nr.78/2019 privind privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, reglementează, la art. VI alin. (1) și (2), faptul că se abrogă OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 275/2017, aceste prevederi intrând în vigoare la data de întâi a celei de a doua luni următoare publicării acestei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial.
Tot prin OUG nr. 78/2019 s-a reglementat faptul că, de la data abrogării OG nr. 23/2017, prin conturile de TVA deschise la unitățile Trezoreriei Statului ale persoanelor care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA nu mai pot fi efectuate operațiuni, cu exceptia următoarelor situații: ▪ în termen de 10 zile de la data abrogării OG nr. 23/2017, unitățile deschise conturi de TVA transferă automat, fără nicio formalitate prealabilă în raport cu titularul contului, disponibilul existent în soldul conturilor de TVA în contul de disponibil al titularului deschis la aceeași unitate a Trezoreriei Statului pentru operațiunile prevăzute la art. 6 alin. (1) din OUG nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările și completările ulterioare; ▪ în termen de 10 zile de la data abrogării OG nr. 23/2017, persoanele care au aplicat mecanismul plății defalcate a TVA care nu au deschis la Trezoreria Statului contul prevăzut la art. 6 alin. (1) din OUG nr. 146/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor comunica unității Trezoreriei Statului contul curent deschis la o instituție de credit în care se transferă sumele respective. În cazul în care aceste persoane nu comunică informații privind contul curent deschis la instituția de credit, în baza unei liste a acestor persoane furnizate de Trezoreria Statului, organul fiscal solicită, în termen de 10 zile de la data primirii solicitării de la Trezoreria Statului, titularilor de cont aceste informații, pe care le transmite unităților Trezoreriei Statului în vederea transferului sumelor.
ANAF mai precizează că, prin abrogarea OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu modificările și completările ulterioare, nu mai subzistă obligațiile operatorilor economici de gestionare a acestui mecanism. Astfel, abrogându-se prevederile OG nr. 23/2017, persoanele impozabile și instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, care aveau obligația deschiderii și utilizării a cel puțin un cont de TVA, nu mai utilizează încasarea și plata TVA în acest cont dedicat.
„Avându-se în vedere cele reglementate la art. VI din OUG nr.78/2019 se impune abrogarea Ordinului președintelui ANAF nr. 3.040/2018, întrucât aceste prevederi nu-și mai au aplicabilitate, iar până la data abrogării OG nr. 23/2017, contul de TVA urmează regimul conturilor curente, astfel putând fi executat silit de către orice creditor, indiferent de natura creanței”, spun inițiatorii.
În acest context, a fost elaborat proiectul pentru abrogarea Ordinului președintelui ANAF nr. 3.040/2018 privind stabilirea operațiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA, document publicat pe site-ul ANAF, la rubrica Transparență decizională.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice