ANAF: Au fost modificate declarațiile 010, 015 și 030
Numărul 5, 14-20 februarie 2017 » Curier legislativ
Formularele 010, 015 și 030, de înregistrare fiscală a anumitor categorii de contribuabili, au un nou format începând de săptămâna trecută, în urma modificărilor aduse de Ordinul președintelui ANAF nr. 511/2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 110/09.02.2017.
Actul normativ adaptează formularele amintite la noile prevederi legislative, în sensul completării obligațiilor declarative înscrise în vectorul fiscal. Este vorba despre Legea nr. 170/2016, prin care a fost reglementat impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfășoară anumite tipuri de activități.
Astfel, conform prevederilor Legii nr. 170/2016, de la 1 ianuarie 2017, persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent aveau înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre activitățile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege și care nu se află în lichidare sunt obligate la plata impozitului amintit. (Societățile vizate sunt cele care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, 5530 Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 Alte servicii de cazare, 5610 Restaurante, 5621 Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 Baruri și alte activități de servire a băuturilor.)
Având în vedere cele de mai sus, așa cum se precizează și în referatul de aprobare ce a însoțit ordinul în varianta de proiect, au fost modificate categoriile de obligații fiscale de declarare care se înscriu în vectorul fiscal, prevăzute de OPANAF nr. 3.698/2015, în sensul eliminării impozitului pe construcții și introducerii impozitului specific activităților menționate.
Totodată, potrivit documentului citat, au fost completate secțiunea privind vectorul fiscal în Formularul 010 Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, precum și instrucțiunile de completare a acestuia cu obligația declarativă privind impozitul specific.
Prin actul normativ se modifică și Formularul 015 Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România, prin completarea secțiunii Alte date despre contribuabil, precum și a instrucțiunilor de completare a acestuia, cu caseta Obligații fiscale potrivit art. 38 din Codul fiscal.
De asemenea, și Formularul 030 Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice care nu dețin cod numeric personal a fost modificat, prin adăugarea casetei Transferul titlurilor de valoare în cadrul secțiunii Date privind activitatea desfășurată. Sunt modificate în acest sens și instrucțiunile de completare a formularului.
Reamintim că Declarația 010 se completează și se depune de persoanele juridice române, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, persoane juridice române, precum și de reprezentanții legali ai deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române. Potrivit legii, Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării, Declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar Declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale.
Termenul de depunere a Formularului 010 este de 30 de zile de la data înființării / data eliberării actului legal de funcționare / data începerii activității / data obținerii primului venit / data dobândirii calității de angajator, după caz, sau 15 zile de la data modificării ulterioare a datelor declarate inițial.
Formularul 015 se completează și se depune de contribuabilii nerezidenți, alții decât persoanele fizice, care nu au sediu permanent în România, dar care au obligații fiscale, potrivit legilor speciale, precum și de către contribuabili nerezidenți stabiliți în spațiul comunitar, care se înregistrează în scopuri de TVA direct, în temeiul dispozițiilor art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal, sau prin reprezentant fiscal.
Nu în ultimul rând, Declarația 030 se completează și se depune de persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal, altele decât persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice