ANAF ia în evidență din oficiu persoanele/entitățile care nu se înregistrează fiscal
Numărul 31, 1-7 noiembrie 2016 » Curier legislativ
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis, zilele trecute, Ordinul nr. 2.921/12.10.2016, pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii. Altfel spus, persoanele fizice/juridice, entitățile fără personalitate juridică ce nu își îndeplinesc obligația înregistrării fiscale, precum și sediile secundare care nu își îndeplinesc obligația înregistrării ca plătitori de impozit pe venituri din salarii, sunt luate în evidență de ANAF din oficiu, sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 850 din 26 octombrie a.c și abrogă Ordinul președintelui ANAF nr. 714/2012 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii.
Procedura se aplică de către compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale din cadrul organului fiscal central competent. Aceasta nu se aplică persoanelor fizice care deţin cod numeric personal şi sunt supuse impozitului pe venit, cu excepţia persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
- din oficiu, pe baza constatărilor proprii ale acestuia;
- la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale.
Ordinul aprobă, de asemenea, modelul și conținutul formularelor Decizie privind înregistrarea fiscală din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale și Notificare privind înregistrarea fiscală din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale.
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate