Analiștii prognozează o recoltă „catastrofală” de grâu pentru Franța în acest an
Numărul 35, 4-10 sep. 2024 » Lumea în care trăim
Recolta de grâu din acest an este una "catastrofală" în Franța, fiind afectată de ploile excesive, dar asta nu ar urma să afecteze o piață mondială a grâului care va "rămâne echilibrată", a anunțat cabinetul de consultanță Argus Media France, informează AFP, preluată de Agerpres. Cel mai mare producător și exportator european de cereale, Franța ar urma să recolteze în 2024 o cantitate de grâu estimată de Argus Media la 25,17 milioane tone. Ar fi vorba de "cea mai mică recoltă de după 1983", an în care țara a produs o cantitate de 24,4 milioane de tone de grâu, a declarat Maxence Devillers, analist la Argus Media, la o conferință de presă organizată la Paris.
Impactul acestei recolte va fi unul semnificativ pentru producătorii de cereale, care "vor suferi atât de pe urma căderii istorice a producției, cât și de pe urma prețurilor mici", provocate de faptul că pe piața mondială există o abundență de cereale, care pune presiune asupra cotațiilor, a explicat Maxence Devillers.
Această recoltă slabă de grâu va avea repercusiuni asupra exporturilor. Potrivit celor mai recente estimări ale Argus Media France, exporturile de grâu ale Franței spre țările terțe din afara Uniunii Europene vor scădea cu 60%, până la 4,1 milioane de tone, cel mai scăzut nivel de după sezonul 2001-2002.
"Pierderea cifrei de afaceri la export pentru Franța este evaluată la 1,4 miliarde euro", a estimat Maxence Devillers.
Cu toate acestea, analiștii apreciază că, la nivel mondial, piața grâului va rămâne echilibrată, în condițiile în care există "disponibilități exportabile în rândul primilor opt exportatori de grâu".
Argus Media constată o diminuare a cantităților de grâu disponibile a fi exportate în UE, evaluată la 11 milioane de tone, ca urmare a recoltelor slabe din Franța și Germania, contrabalansate parțial de recoltele excelente din România și Bulgaria.
După doi ani record, producția de grâu a Rusiei ar urma să scadă comparativ cu cea de anul trecut, dar la un nivel de 82,6 milioane de tone va fi "a treia cea mai bună recoltă de grâu din istoria Rusiei", cel mai mare exportator mondial.
Ucraina ar urma să producă și ea 21,74 milioane de tone de grâu, un nivel aproape constant după invazia rusească, dar volumele disponibile să fie exportate vor fi mai mici, în condițiile în care Ucraina și-a redus în mare parte stocurile.
"În schimb, toți ceilalți mari exportatori de grâu, respectiv SUA, Canada, Kazahstan, Australia și Argentina, vor beneficia de recolte bune și foarte bune", care vor compensa pentru scăderea disponibilităților exportabile pe continentul european, subliniază analistul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție