
ANCOM a stabilit condițiile și procedura pentru licitația 5G
Numărul 21, 11-17 iunie 2019 » Conectarea la era digitală
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementrare în Comunicații (ANCOM) a anunțat finalizareat, în cadrul Consiliului Consultativ, a documentului de poziție privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz. „Am stabilit condițiile și procedura pentru acordarea spectrului radio în benzile vizate să susțină implementarea tehnologiei 5G. Ne-am propus ca, până la 31 octombrie, să finalizăm procedura de licitație pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de nouă generație, iar licențele de utilizare să fie acordate până la finalul anului. Operatorii câștigători vor putea utiliza o parte a spectrului de frecvențe începând cu 1 ianuarie 2020”, a declarat Bogdan Iana, vicepreședintele ANCOM.
Astfel, până la 15 august 2019, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvențe radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciului de radiodifuziune. Această măsură este necesară pentru a putea acorda prin procedură de selecție spectrul disponibil în banda de 700 MHz, considerat adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicații mobile de bandă largă. „Până la finalul lunii august 2019, Autoritatea va elabora și va finaliza, în urma consultării publice cu industria, documentația necesară organizării efective a procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, urmând ca aceasta să se desfășoare până la data de 31 octombrie 2019. În luna decembrie a acestui an, licențele de utilizare a frecvențelor radio vor fi acordate câștigătorilor, ceea ce va face ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câștigat începând cu data de 1 ianuarie 2020. Pentru prima jumătate a anului 2020, sunt stabilite a fi finalizate acțiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina și a acordurilor bilaterale cu țările vecine privind coordonarea utilizării frecvențelor pentru rețele MFCN (rețele de comunicații fixe/mobile – n.r.)”, precizează ANCOM, într-un comunicat.
Pentru alocarea spectrului, ANCOM va aplica o procedură de selecție competitivă similară celei organizate în anul 2012, ce presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă inițială prin care va indica numărul de blocuri pe care dorește să le achiziționeze în fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele inițiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât cantitatea de spectru disponibil în anumite benzi, dacă cererea este egală cu numărul blocurilor de frecvențe disponibile în cadrul fiecărei benzi (categorii de spectru) sau dacă cererea nu depășește cantitatea de spectru disponibil. Prețurile de pornire în cadrul licitației pentru fiecare bloc de frecvențe, configurat conform procedurii de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor în benzile vizate, vor fi determinate pornind de la taxele minime stabilite conform normelor în vigoare pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor în benzile în cauză.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic
Ia și Sânzienele, simboluri ale unor tradiții permanent cultivate și îmbogățite