
ANCPI va cofinanța lucrările de întocmire a planurilor parcelare
Telex » Știri
30 iulie 2020
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță că va cofinanța, din venituri proprii, lucrările de întocmire a planurilor parcelare, în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF). „Totodată, suma decontată de ANCPI pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor inițiate de unitățile administrativ-teritoriale (UAT) a fost majorată. Măsurile, care au drept scop accelerarea PNCCF, sunt prevăzute în proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, care a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională”, precizează ANCPI, într-un comunicat.
Potrivit proiectului de act normativ, ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), va cofinanța lucrările de înregistrare sistematică, precum și „lucrările de întocmire a planurilor parcelare, ce vor fi coordonate de către comisiile locale de restituire a proprietăților funciare în vederea înscrierii din oficiu a titlurilor de proprietate emise în baza legilor de restituire a proprietăților funciare (...), inițiate ca urmare a contractării acestora de către unitățile administrativ-teritoriale”. ANCPI va face plățile după finalizarea lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare la nivel de tarla. Totodată, legea, care a fost transmisă spre promulgare președintelui României, prevede că, pentru plata serviciilor de înregistrare sistematică la nivel de UAT, va fi stabilit un preț unitar pe hectar. De asemenea, în cazul imobilelor cu proprietari neidentificați, ANCPI va achita 10% din prețul unitar pe hectar.
O altă modificare se referă la majorarea sumei decontate de ANCPI în cazul lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor inițiate de unitățile administrativ-teritoriale (UAT). Astfel, prețul va crește de la 60 de lei la maximum 84 de lei + TVA/carte funciară, la care se adaugă coeficienții aferenți categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcție de relief și, după caz, coeficienții aferenți categoriilor de dificultate ale terenurilor în funcție de gradul de acoperire. În plus, „imobilelor situate în zonele de aplicare a Decretului-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispozițiilor privitoare la cărțile funciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 95 din 27 aprilie 1938, li se aplică suplimentar și un coeficient de 1,4”.
Reamintim că obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. „De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor”, menționează reprezentanții ANCPI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Noaptea Muzeelor, un festival național al artei și culturii
Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Capodopere ale artei universale, de la Brukenthal la Art Safari și retur
În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Susținerea financiară a proiectelor culturale, în consonanță cu cererea publicului
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri