ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordin privind condițiile necesare pentru comercializarea de legume și fructe
Telex » Știri
15 mai 2024
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin al președintelui ANPC, care stabilește condițiile ce trebuie îndeplinite de operatorii economici care comercializează legume și fructe. Potrivit unui comunicat al ANPC, citat de Agerpres, proiectul de ordin vine ca o completare a unui act normativ similar dat publicității în 2021, pentru realiza o mai bună informare a consumatorilor.
"Având în vedere rezultatele acțiunilor de control pe tematica de legume-fructe, am considerat că este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în piețe, astfel încât abrevierile țărilor de origine, calitatea/calibrul produsului și numele producătorului să fie clare și ușor de identificat de către consumatori, fără a crea confuzie sau a furniza acestora informații contradictorii despre produs", a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al instituției.
Astfel, operatorii economici care comercializează legume și fructe trebuie să îndeplinească următoarele condiții: mijloacele de măsurare trebuie să respecte cerințele de metrologie aplicabile, conform tipului și specificului produsului; prețul produselor trebuie să fie afișat vizibil și înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile; denumirea produselor ce se comercializează trebuie să fie afișată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi: produsele trebuie să se comercializeze în cadrul datei durabilității minimale, conform informațiilor înscrise pe ambalaj/etichetă și/sau conform informațiilor transmise de furnizor sau producător, după caz; produsele ce se comercializează trebuie să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, după denumirea fiecărui/fiecărei produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene; legumele și fructele ce se comercializează în interiorul piețelor trebuie să aibă afișată pe eticheta de produs următoarele informații: denumire produs și categoria de calitate, specie sau soi, după caz, țara de origine, denumire producător/ambalator/expeditor, calibrul, dacă este cazul; laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peștele, ouăle trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare și condițiile de depozitare stabilite de producător, precum și orice condiții specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autoritățile competente; vinul trebuie să fie comercializat exclusiv în spații comerciale autorizate în acest scop, care să îi asigure menținerea caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice.
Actul normativ va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
LYNX Festival – imagini ale minunilor naturii, pledoarie în susținerea protecției mediului
20 de săptămâni de regal teatral: Caravana Shakespeare
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii