ANRE: Durata penelor de curent în România este de două ori mai mare decât în țările vest-europene
Numărul 29-30, 28 iul.-10 aug. 2020 » Roza vânturilor
Fiecare consumator român de energie a stat în beznă, în medie, 350 de minute anul trecut, durata penelor de curent în România fiind de două ori mai mare decât în țările europene avansate, potrivit Raportului privind realizarea indicatorilor de performanță a operatorilor de distribuție a energiei pentru 2019, publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), informează Agerpres. Astfel, durata întreruperilor planificate a fost anul trecut, în medie, de 171 de minute pentru fiecare consumator, iar întreruperile neplanificate au durat 179 de minute/consumator, totalul fiind de 350 de minute/consumator.
Indicatorul SAIDI (System Average Interruption Duration Index) măsoară durata medie a întreruperilor în rețea pentru un utilizator și se calculează împărțind durata cumulată a întreruperilor lungi (mai mari de trei minute) la numărul total de utilizatori.
Raportul ANRE evidențiază faptul că valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, întreruperi planificate, variază mult de la un operator de distribuție la altul. Astfel, valoarea minimă este de 55,34 minute/an pentru E-Distribuție Muntenia, iar valoarea maximă este de 287,86 minute/an pentru Delgaz Grid, cu o valoare medie pe țară de 171,09 minute/an, peste intervalul de valori de circa 40-150 minute/an înregistrate în țările europene avansate.
Situația este similară și în cazul întreruperilor neplanificate.
„Valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, întreruperi neplanificate, au valori cuprinse între 142,8 minute/an pentru E-Distribuție Muntenia și 227,4 minute/an pentru E-Distribuție Banat, respectiv valoarea medie pe țară este de 178,91 minute/an, valori mai mari decât intervalul de valori de circa 20-100 minute/an înregistrate în țările europene avansate”, se arată în raport.
Principalul indicator de performanță pentru continuitatea în alimentare a utilizatorilor este SAIDI pentru întreruperi neplanificate, adică penele de curent.
Dintre cei opt operatori de distribuție la nivel național, cele mai lungi pene de curent au avut loc în cazul consumatorilor e-Distribuție Banat, respectiv 227 minute pentru fiecare consumator, în medie. Urmează Distribuție Energie Oltenia, cu 204 minute/consumator, Delgaz Grid – 188 minute, SDEE Transilvania Sud – 186 minute, SDEE Muntenia Nord – 179 minute, SDEE Transilvania Nord – 149 minute, e-Distribuție Dobrogea – 147 minute, și e-Distribuție Muntenia – 142 minute.
În total, în România există 9,5 milioane de consumatori de energie electrică, dintre care 5,2 milioane în mediul urban și 4,3 milioane în mediul rural.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg