Anul trecut, cele mai multe locuri de muncă vacante s-au înregistrat, în profil teritorial, în regiunea București-Ilfov
Numărul 12-13, 3-16 aprilie 2018 » Breviar statistic
În anul 2017, rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost de 1,24%, în ușoară scădere (cu 0,04 puncte procentuale) față de anul precedent. Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 60.000, în ușoară creștere (cu 200) față de anul anterior.
În 2017, ratele medii anuale ale locurilor de muncă vacante cu cele mai ridicate valori s‐au înregistrat în administrația publică (3,26%), sănătate și asistență socială (2,79%), alte activități de servicii (2,48%), respectiv activități de spectacole, culturale și recreative (2,38%). În industria prelucrătoare s‐a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.800), iar rata a avut o valoare medie anuală de 1,33%. La polul opus, cele mai mici valori atât în ceea ce privește rata, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s‐au consemnat în activitățile din industria extractivă (0,16%, respectiv 100 locuri vacante).
Sectorul bugetar a însumat peste o treime din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe regăsindu‐se în sănătate și asistență socială (9.200), urmată de administrația publică (8.700), respectiv învățământ (2.500 locuri vacante).
Față de anul anterior, cele mai semnificative diminuări atât în ceea ce privește rata, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante au cunoscut activitățile de administrație publică (cu 0,47 puncte procentuale, respectiv cu 100 locuri vacante), hoteluri și restaurante (‐0,22 puncte procentuale, respectiv ‐300 locuri vacante), informații și comunicații (‐0,22 puncte procentuale, respectiv ‐200 locuri vacante). Față de perioda analizată, cele mai relevante creșteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s‐au evidențiat în activitățile de intermedieri financiare și asigurări (+0,23 puncte procentuale), respectiv de transport și depozitare (+0,19 puncte procentuale), iar în ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante creșteri mai semnificative au fost în sănătate și asistență socială (+700 locuri vacante), respectiv în transport și depozitare (+600).
Pe grupe majore de ocupații, în anul 2017, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei, cât și al numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante s‐a constatat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,69% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 17.500 locuri vacante). La polul opus, cu cea mai redusă disponibilitate a cererii de forță de muncă salariată, s‐au regăsit ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (0,64% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,77% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 2.600 locuri vacante).
În profil teritorial, în anul 2017, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s‐au înregistrat în regiunile Vest (1,75%), respectiv București-Ilfov (1,52%). În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forță de muncă salariată în regiunea București-Ilfov (16.300 locuri vacante), care a reprezentat peste 27% din numărul locurilor de muncă vacante din întreaga țară. Regiunile Nord-Vest (9.300 locuri vacante), respectiv Vest (8.600) au însumat aproape 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante. La polul opus, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai scăzute valori le‐a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,63%, respectiv 2.400 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Est (0,87%, respectiv 4.300 locuri vacante), care împreună dețin peste 11% din totalul locurilor de muncă vacante.
Comparativ cu anul precedent, în ceea ce privește rata medie anuală a locurilor de muncă vacante singurele creșteri s‐au înregistrat în regiunile Sud-Vest Oltenia (+0,12 puncte procentuale), respectiv Nord-Vest (+0,05 puncte procentuale). Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut de asemenea creșteri tot în regiunile menționate, și anume în Nord-Vest (+600 locuri vacante), respectiv Sud-Vest Oltenia (+500), alături de regiunea București-Ilfov (+300). Cele mai relevante scăderi ale celor doi indicatori s‐au regăsit în regiunea Sud-Muntenia (‐0,15 puncte procentuale, respectiv ‐600 locuri vacante), urmată de regiunile Vest (‐0,09 puncte procentuale, respectiv ‐200 locuri vacante) și Sud-Est (‐0,07 puncte procentuale, respectiv ‐200 locuri vacante).
INS precizează că rata medie anuală a locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante și numărul mediu anual total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției), exprimat procentual.
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate