ARCUB lansează apelul de proiecte culturale în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă „București 565. Conexiuni urbane”
Numărul 14, 10-16 apr. 2024 » Direct de la sursă
Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea unui nou program de susținere financiară nerambursabilă destinat sectorului creativ și invită operatorii culturali să depună propunerile de proiecte, prin intermediul platformei ARCUB dedicate, în perioada 10 aprilie – 9 mai 2024. „Sesiunea de finanțare 2024, intitulată «București 565. Conexiuni urbane», marchează cei 565 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului, moment de referință în istoria orașului, ce coincide cu începutul unei evoluții semnificative către statutul său de centru cultural, economic și social al României. Programul vizează conectarea locuitorilor de toate categoriile de vârstă, și din orice mediu social, la un hub cultural urban solid, construit pe o platformă care asigură implicarea locuitorilor orașului în activități cultural-educative variate. Sunt susținute, totodată, abordările interdisciplinare și colaborative, proiectele și acțiunile inovative care îmbogățesc și diversifică viața culturală a orașului București. Sesiunea de finanțare nerambursabilă «București 565. Conexiuni urbane» 2024 se limitează la alocarea unui buget total de 1.500.000 lei, ca urmare a diminuării masive a bugetului atribuit pentru desfășurarea programelor culturale ARCUB. Valoarea maximă a sprijinului financiar ce poate fi acordat în cadrul acestei sesiuni este de 70.000 lei/proiect”, precizează ARCUB, într-un comunicat.
Sunt eligibile pentru finanțarea acordată în cadrul programului proiectele culturale ce implică activități artistice care promovează accesul la cultură, implicarea comunității, diversitatea și incluziunea socială și care se încadrează în următoarele domenii: educație prin cultură și artă comunitară, proiecte interdisciplinare și colaborative, proiecte culturale incluzive și sociale.
Principalele obiective ale sesiunii de finanțare „București 565. Conexiuni urbane” sunt stimularea participării/implicării active a locuitorilor orașului în proiectele artistice (caracter participativ, interactivitate); utilizarea artei ca mijloc de regenerare a comunităților locale și de activare urbană, cu accent asupra cartierelor bucureștene cu o ofertă culturală redusă; dezvoltarea componentei de educație culturală pentru copii, dar și pentru adulți, care să contribuie la creșterea calității cererii în domeniul culturii la nivelul orașului București; creșterea gradului de incluziune socială prin conștientizarea, combaterea și prevenirea fenomenelor de bullying, excludere socială pe criterii etnice sau sexuale, consumului de droguri și, de asemenea, prin conștientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversității și a toleranței și prin integrarea persoanelor cu dizabilități făcând apel la diferite forme de artă; susținerea și promovarea protecției mediului și a comunității locale prin utilizarea și transformarea resurselor.
Finanțarea nerambursabilă în cadrul acestui program poate fi solicitată de persoane fizice autorizate, asociații, fundații, instituții publice de cultură înființate în condițiile legii române, altele decât cele din subordinea Primăriei Municipiului București, și societățile comerciale care derulează activități culturale.
Bugetul total disponibil pentru sesiunea de finanțare 2024 este în valoare de 1,5 milioane lei, defalcat pe domeniile de referință, după cum urmează: ▪ Educație prin cultură și artă comunitară: 490.000 lei; ▪ Proiecte interdisciplinare și colaborative: 420.000 lei; ▪ Proiecte culturale incluzive și sociale: 420.000 lei; ▪ Fond pentru contestații: 170.000 lei.
Plafonul maxim al sprijinului financiar acordat în cadrul acestei sesiuni este de 70.000 lei/proiect.
Vor fi acordate finanțări nerambursabile pentru proiecte culturale ce se vor desfășura exclusiv în București, în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și data de 31 octombrie 2024.
Proiectele pot fi înscrise până la data de 9 mai 2024, ora 17.00, pe platforma electronică dedicată. Pe 20 mai vor fi publicate rezultatele evaluării eligibilității și a conformității administrative, iar anunțarea rezultatelor finale este programată pentru data de 5 iulie. Contractele de finanțare vor fi încheiate în perioada 15-26 iulie 2024.
Regulamentul pentru acordarea finanțărilor nerambursabile, Ghidul aplicantului și Anexele solicitate sunt disponibile pe site-ul ARCUB, în secțiunea Finanțare – Sesiuni de finanțare – București 565. Conexiuni urbane.
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc