ASF: Fondurile de pensii private au cumulat active de 148,6 miliarde lei la final de iunie, în creștere cu 30%
Numărul 38, 25 sep. - 1 oct. 2024 » Breviar statistic
Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 148,6 miliarde lei la finalul lunii iunie 2024, în creștere cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior și cu 13% raportat la finalul lunii decembrie 2023, potrivit raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele șase luni ale anului 2024, citat de Agrpres.
Conform documentului, la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, inflația în scădere a determinat băncile centrale să adopte o politică monetară mai relaxată. Piețele financiare au înregistrat performanțe puternice în așteptarea reducerii ratelor și a îmbunătățirii perspectivelor macroeconomice. Totuși, în primul semestru din 2024 a crescut incertitudinea cu privire la evoluția economiilor globale, a inflației și a politicii monetare, precum și la modul în care acestea vor varia în diferite regiuni. Deși se așteaptă ca ratele dobânzilor să scadă, acestea vor rămâne probabil „mai ridicate pentru mai mult timp” comparativ cu nivelurile de dinaintea pandemiei.
ASF menționează în raport că, la sfârșitul semestrului I 2024, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 143,3 miliarde lei, cu 13% mai mult față de luna decembrie a anului anterior. Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 5,3 miliarde de lei, cu 12,3% mai mult față de finalul anului trecut.
Instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private care se tranzacționează pe piețe financiare sunt evaluate prin marcare la piață, indiferent de perioada de timp pentru care sunt prevăzute a fi deținute în portofolii. În această situație, evoluția valorii unitare a activului net al fondurilor de pensii private poate cuprinde pe termen scurt potențiale episoade de volatilitate, fiind influențată de acestea. Cu toate acestea, orizontul investițional al fondurilor de pensii private este unul pe termen lung, fondurile demonstrând o bună reziliență în urma șocurilor care au afectat piețele financiare în trecut.
La 30 iunie 2024, erau înscriși 8,98 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistrați 8,86 milioane participanți. Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 30 iunie 2024 a fost de 8,22 milioane persoane, față de 8,15 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2023, iar numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative a fost de 762.000 persoane, comparativ cu 710.800 persoane înregistrate la 31 decembrie 2023.
Politica investițională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piața financiară locală, ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezentând 69% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private. La finalul lunii iunie 2024, 25% a fost investit în acțiuni.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate