ASF: Societățile de asigurare au avizat 119.623 dosare de daună pentru polițe RCA, în semestrul al doilea din 2016
Numărul 30-31, 8-21 august 2017 » Breviar statistic
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat analiza dosarelor de daună aferente polițelor auto obligatorii RCA avizate de societățile de asigurare în semestrul II al anului 2016. La realizarea analizei au fost luate în calcul modificările legislative intervenite în domeniul asigurărilor obligatorii RCA, respectiv termenele impuse de actele normative aplicabile polițelor în baza cărora au fost avizate dosarele de daună.
Astfel, în perioada iulie-decembrie 2016, societățile de asigurare au avizat 119.623 de dosare de daună pentru polițe de asigurare obligatorie auto RCA.
„Dintre dosarele de daună deschise la asigurători, în semestrul al doilea al anului trecut, și care îndeplinesc condițiile de acordare a despăgubirii în baza polițelor de asigurare obligatorie auto RCA, 84% au fost finalizate prin plată de către asigurători, 14,75% au fost dosare neachitate până la data raportării, iar 1,25% din totalul dosarelor au fost respinse de la plată. Din totalul de 100.486 de dosare plătite de societățile de asigurare în primele șase luni ale anului 2016, circa 75% din totalul plăților au fost raportate ca plăți integrale, iar 9,11% din total plăți au fost raportate ca plăți parțiale”, precizează ASF, într-un comunicat.
Din numărul total de dosare de daună avizate în semestrul II al anului trecut, 89,87% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,74% pentru vătămări corporale/decese și 7,38% pe acțiuni de regres.
„Trei societăți de asigurare au cumulat 65,49% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în semestrul II 2016, și anume: Euroins SA (26,77%), Asirom VIG SA (20,58%) și City Insurance SA (18,14%)”, se arată în comunicatul ASF.
Datele raportate de societățile de asigurare indică faptul că, în semestrul II din 2016, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 11,62 zile/dosar, în scădere cu 54,21% față de înregistrările din semestrul I al anului trecut.
Din totalul dosarelor de daună care au îndeplinit condițiile de acordare a despăgubirii solicitate pentru pagube materiale, în semestrul II 2016, 69,76% au fost achitate în termenul legal, înregistrându-se o creștere cu 27,54% față de semestrul I 2016.
Analiza ASF arată că durata medie de soluționare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul II 2016 a fost de 55,6 zile/dosar, în scădere cu 7,44% față de înregistrările din semestrul I al aceluiași an. Aproape 81% dintre dosare au fost soluționate în termenul legal (într-un termen mai mic sau egal cu 3 luni), toate societățile de asigurare înregistrând în semestrul II 2016 o durată medie de soluționare mai mică de 90 de zile.
„În urma acestei analize, pentru dosarele de daună avizate în semestrul II 2016, se constată o îmbunătățire a valorilor indicatorilor calculați pentru societățile de asigurare (durata medie de plată și durata medie de soluționare a dosarelor de daună) față de valorile înregistrate în semestrul I 2016”, subliniază ASF.
Potrivit legislației în vigoare, asigurătorii RCA au obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru: a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; b) pagube materiale; c) pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat; d) cheltuieli de judecată efectuate de persoana păgubită.
(Copyright foto: scyther5 / 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice