Asociația Română a Cărnii: Restricțiile impuse de pandemie au adus schimbări în comportamentul de consum al românilor

Asociația Română a Cărnii: Restricțiile impuse de pandemie au adus schimbări în comportamentul de consum al românilor

Telex » Știri 30 aprilie, 9:24  

Restricțiile impuse de pandemie au adus schimbări în comportamentul de consum al românilor și asupra modului în care se raportează la hrană, aceștia orientându-se către produsele din carne în ambalaje cu gramaje mai mici, susține Dana Tănase, director executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC). „Restricțiile impuse de pandemie s-au răsfrânt așa cum era de așteptat și asupra modului în care socializăm și ne raportăm la hrană. Dacă în trecut vorbeam de milioane de mici care se consumau de 1 Mai, acum se cumpără în casolete mai mici, strict pentru consumul unui număr redus de persoane. Nu se mai fac stocuri, se cumpăra cât se consumă. Aceeași tendință o întâlnim și în cazul produselor din carne unde se caută gramajele mai mici”, a declarat, pentru Agerpres, Dana Tănase.

Până în pandemie, datele ARC arătau că numai în preajma zilei de 1 Mai se înregistra pe piața locală un consum de 30 de milioane de mici, iar raportat la populația activă reieșea că un român consuma mici într-o zi, cum era cea de 1 Mai, cât pentru o lună întreagă.

În acest an, Paștele și 1 Mai cad în aceeași perioadă, ceea ce va aduce un consum mai mare de carne de miel sau produse specifice Sărbătorilor Pascale decât de mititei. Numărul de miei sacrificați în acest an de Paște va fi aproape similar cu cel de anul trecut, când au fost sacrificate aproximativ două milioane de capete, însă în ceea ce privește specialitățile de Paște, cum ar fi drobul, unii procesatori înregistrează deja o creștere a vânzărilor cu 14%, comparativ cu anul trecut.

Potrivit datelor ARC, un român consumă în medie în jur de 14,7 kilograme pe an de produse din carne, acesta fiind un consum oarecum stabil în ultimii ani. „În ceea ce privește carnea de oaie și de capră este știut faptul că românul consumă ocazional, în special de Paște, cantitatea totală/an/locuitor fiind în jur de 2,5 kilograme. Pentru carnea de vacă consumul este de aproximativ 5,4 kilograme/cap/an, la porc de 38 kilograme/cap/an, iar la pasăre de 27,8 kilograme/cap/an”, a adăugat Dana Tănase, citând date statistice din bilanțul alimentar INS 2019.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.