
Austria a închis toate termocentralele pe bază de cărbune
Numărul 15-16, 23 apr. - 4 mai 2020 » Lumea în care trăim
Austria a închis, la mijlocul lunii aprilie a.c., ultima sa termocentrală care funcționa pe bază de cărbune, o etapă simbolică în strategia acestei țări care intenționează ca, în anul 2030, să producă întreaga energie electrică din surse regenerabile, transmite AFP, citată de Agerpres. Amplasată la Mellach, sud-estul Austriei, termocentrala a alimentat cu energie electrică orașul Graz timp de 34 de ani. Deținătorul termocentralei, grupul de utilități Verbund, a precizat că termocentrala a fost oprită la 17 aprilie, adăugând că acesta este „sfârșitul producției de electricitate pe bază de cărbune în Austria”.
Celelalte termocentrale pe bază de cărbune din Austria au fost închise treptat pe parcursul ultimilor 15 ani.
Ministrul austriac pentru Protecția Climei, Leonore Gewessler, a salutat această închidere drept un nou pas spre eliminarea progresivă a combustibililor fosili. „Acest lucru ne va face independenți din punct de vedere economic. În prezent cheltuim, anual, 10 miliarde de euro pentru importurile de cărbune, petrol și gaze naturale”, a subliniat Leonore Gewessler.
Obiectivul coaliției guvernamentale de la Viena este ca în anul 2030 să producă întreaga energie electrică din surse regenerabile. De asemenea, coaliția și-a fixat un obiectiv și mai ambițios privind decarbonizarea economiei în jurul anului 2040, cu zece ani mai devreme decât obiectivul european.
În prezent, energiile regenerabile sunt responsabile pentru aproximativ trei sferturi din producția de energie a Austriei (cărbune 8,3%, petrol 35,6% și gaze naturale 22,4%).
Austria este a opta țară din Uniunea Europeană care nu mai utilizează termocentrale pe bază de cărbune, considerat cel mai poluant combustibil fosil și o sursă importantă de emisiie de gaze cu efect de seră.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție