Barna Tanczos: Pădurea nu poate deveni o grădină botanică și va trebui să asigure resursa pentru industrie și energie în Europa
Telex » Știri 29 septembrie 2022
Pădurea nu poate deveni o grădină botanică, iar în toată Europa aceasta va trebui să asigure, dincolo de sechestrarea de carbon sau de protejarea speciilor și a habitatelor, resursa necesară pentru industrie și pentru energie, a afirmat, într-o conferință de specialitate, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, citat de Agerpres. "Dincolo de multiplele mesaje alarmiste pe pe Facebook, acum pentru prima dată vedem și studii. Cred că este rolul patronatului, dincolo de clopotele care trebuie trase tot timpul, să vedem și cifre. Ministerul trebuie să asigure echilibrul între funcțiile pădurii. Vedem ce se întâmplă pe plan mondial și pe plan european. Echilibrul era tot timpul în mișcare între funcția de biodiversitate, funcția economică, funcția socială. Acum se pune accent din ce în ce mai mare pe funcția de biodiversitate, pe funcția de protejare a naturii, a habitatelor, a speciilor. În același timp, suntem cu toții conștienți că pădurea nu poate deveni o grădină botanică. În toată Europa, pădurea va putea să asigure, dincolo de sechestrarea de carbon, dincolo de protejarea speciilor, dincolo de protejarea habitatelor, resursa necesară pentru industrie, resursa necesară pentru energie. În continuare, în Europa sunt milioane, poate zeci de milioane de gospodării care folosesc lemnul ca sursă regenerabilă pentru generarea energiei termice și electrice, dacă este cazul în anumite situații”, a menționat Barna Tanczos.
Ministrul de resort a adăugat că Strategia forestieră națională se află în acest moment pe masa Ministerului Mediului, iar în această săptămână va intra și în Guvern.
"Pădurile noastre trebuie să rămână sănătoase pentru a asigura pe termen lung această reziliență a schimbărilor climatice. Pădurile noastre trebuie să rămână sănătoase, pentru că trebuie să asigure resursa de lemn pentru industrie și pentru cetățeni, pe termen lung. Motiv pentru care această Strategie forestieră pe care o avem pe masa ministerului și, în această săptămână, și pe masa Guvernului, trebuie să asigure această sustenabilitate, reziliență și echilibru între cele trei funcții ale pădurii. Trebuie să avem la aceeași masă toți factorii care vor binele pădurii și care vor binele industriei, care vor binele habitatelor și vor să contribuie la acest demers pe termen mediu și lung", a spus demnitarul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice