
Barometru industrial: Activitatea din industria românească și-a revenit în februarie, după patru luni de declin
Telex » Știri
21 martie 2017
Activitatea industrială a crescut în februarie, după patru luni la rând de declin, pe fondul creșterii comenzilor, arată barometrul industrial realizat de IRSOP și SNSPA. Industria este un sector-cheie al economiei românești, cu o contribuție de circa 23% la formarea produsului intern brut (PIB).
Astfel, indicatorul pentru volumul producției a crescut la 53 de puncte în februarie, de la 35 de puncte în ianuarie și 42 de puncte în decembrie. Creșterea este semnificativă, în condițiile în care pragul de 50 de puncte desparte expansiunea de contracție, punctează autorii studiului. „Timp de 60 de zile, decembrie și ianuarie, activitatea din industrie s-a aflat în contracție atingând în ianuarie nivelul cel mai coborât din ultimele 28 de luni (35 de puncte). Dar în februarie, activitatea a crescut la 53 de puncte, iar industria a intrat în marginea de jos a zonei de expansiune (peste 50 de puncte)”, arată studiul.
De asemenea, indicatorul pentru numărul de angajați a crescut de la 43 puncte în ianuarie la 50 puncte în februarie. „Numărul angajaților a crescut puțin în februarie, față de ianuarie. Dar ponderea firmelor care au făcut angajări a fost egală cu ponderea celor care au renunțat la o parte din angajați”, menționează raportul.
De asemenea, cererea din străinătate s-a ameliorat în februarie, indicatorul comenzilor noi la export ajungând la cel mai înalt nivel din ultimele patru luni, de 59 de puncte.
Totuși, autorii studiului avertizează că datele pentru luna februarie nu semnalează, deocamdată, o revenire durabilă a industriei: „Deocamdată, nici intensitatea, nici direcțiile schimbării din februarie nu sugerează o creștere durabilă”, menționează autorii studiului.
(Sursa: News.ro)
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție