BCE: Băncile din zona euro ar putea fi afectate puternic de inflație
Numărul 46, 23-28 nov. 2022 » Lumea în care trăim
Băncile din zona euro ar putea înregistra o creștere a creditelor neperformante, în condițiile în care inflația și creșterea ratelor dobânzilor afectează veniturile gospodăriilor, în special în rândul celor mai sărace din blocul comunitar, au afirmat reprezentanții Băncii Centrale Europene (BCE), citați de Mediafax. În condițiile în care inflația a ajuns la două cifre, gospodăriile își consumă economiile, iar creșterea veniturilor este mult întârziată, în special în cazul celor mai săraci, care sunt afectați în mod disproporționat de creșterea costurilor alimentelor și combustibililor.
"Impactul simulat asupra calității activelor băncilor de la sfârșitul anului 2022 este semnificativ, deși pornind de la niveluri istoric scăzute ale împrumuturilor neperformante (NPL), cu o estimare a creșterii ratei NPL cu 80 de puncte de bază", a precizat BCE într-un articol.
Rata creditelor neperformante se situa la 2,35% la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, ceea ce sugerează o creștere cu o treime în cel mai rău caz.
Băncile din Italia, Portugalia, Grecia și Cipru ar putea suferi unele dintre cele mai mari creșteri ale creditelor neperformante, în timp ce Franța, Irlanda și Luxemburg ar putea fi printre cele mai performante, se arată în studiul BCE.
Problema se referă aproape în totalitate la gospodăriile cu venituri mici, deoarece o creștere de 10% a costului de bază al vieții pentru acestea ar duce la o reducere de 20% a puterii de cumpărare, în comparație cu o reducere de doar 5% în cazul gospodăriilor cu venituri medii.
Este însă puțin probabil ca problema să fie de natură sistemică, deoarece familiile cu cele mai mici venituri dețin doar 13% din datoria bancară a gospodăriilor din zona euro, 70% fiind deținută de gospodăriile cu venituri mai mari, care nu sunt văzute ca având de suferit în mod semnificativ.
Ratele mai ridicate ale creditelor ipotecare, în funcție de majorările rapide ale ratelor BCE, ar putea avea, de asemenea, un impact asupra calității activelor, deși este probabil ca acest lucru să dureze mai mult timp pentru a se manifesta, deoarece creditele ipotecare cu rată fixă reprezintă o mare parte din stocul de credite, a susținut BCE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice