BestJobs: Cele mai căutate joburi în primul trimestru au fost în domeniile vânzări, finanțe/contabilitate
Numărul 16-17, 28 apr.-11 mai 2021 » Analize și sinteze
Candidații români au realizat, în primul trimestru al acestui an, peste 1,93 milioane de aplicări pentru posturile disponibile pe platforma BestJobs, piața forței de muncă fiind „extrem de dinamică”, într-un context economic dificil cauzat de pandemie. „Cele mai căutate domenii au fost vânzări, unde s-au înregistrat peste 321.300 de aplicări, Finanțe/Contabilitate, cu peste 235.000 de aplicări, respectiv management, cu peste 187.400 de aplicări”, se menționează într-un comunicat al platformei de recrutare, citat de Agerpres. De asemenea, în topul preferințelor românilor în căutarea unui loc de muncă se află: IT/Telecom – cu peste 140.100 de aplicări, administrativ/secretariat – 127.000 de aplicări, tehnicieni – peste 103.400 de aplicări, marketing – peste 102.600 aplicări, inginerie – 101.400 aplicări.
Totodată, dinamice au fost și domeniile: Call center/Client service - peste 90.500 aplicări, Transport/Distribuție - peste 60.500 de aplicări, Producție/Logistică - peste 59.000 aplicări, Resurse Umane - peste 54.500 aplicări și Construcții/Instalații - peste 42.200 de aplicări.
Potrivit datelor platformei de recrutare, domeniile care au înregistrat cele mai puține aplicări au fost Juridic/Sectorul Public, Sport/Artă/Divertisment, Medicină/Sănătate, Turism/Alimentație/Industria Ospitalității, Îngrijire copii/Curățenie, Agricultură, Securitate/Armată, Servicii de înfrumusețare.
Dintre anunțurile postate pe platforma BestJobs, în primul trimestru al acestui an, cele mai populare au fost în general cele care solicită experiență entry-level (0-2 ani).
Reprezentanții BestJobs susțin că anunțul „vedetă”, care a atras peste 3.840 de aplicări, a fost cel de casier full-time – part-time. Pe locul doi, cu aproape 3.370 de aplicări, s-a aflat un anunț privind angajarea unui asistent manager logistică, tot la nivel de începător, prin care se oferea un salariu net de 1.100 - 1.200 euro pe lună. Pe locul trei, cu peste 2.800 de aplicări, s-a situat un anunț pentru angajarea de operator call center - cu posibilitate part-time și care permite munca la distanță. Pe următoarele locuri în top 10 al anunțurilor cu cele mai multe aplicări se află, în ordine descrescătoare: analist facturare (clienți strategici), reprezentant vânzări, customer support specialist - anunț ce permite munca la distanță, office manager - anunț ce permite munca la distanță, operator prelucrare si validare date - anunț ce permite munca la distanță, reprezentant vânzări și customer care - anunț ce permite munca la distanță.
„Datele agregate pentru primele trei luni ale acestui an arată, așadar, că printre domeniile preferate de activitate sunt cele care permit munca de la distanță (remote). De altfel, criza sanitară a avut un impact semnificativ pe piața globală a forței de muncă, inclusiv în România, munca de la distanță devenind o practică obișnuită, domeniile ce permit un program flexibil de lucru fiind printre cele mai căutate, mai ales pentru freelanceri”, se mai spune în comunicat.
La finele anului trecut, aproape jumătate dintre angajații români lucrau complet remotely (de la distanță) sau în sistem hibrid (remote - la birou), potrivit unui sondaj realizat în ultimul trimestru al anului trecut la nivel global, printre care și România, de către BestJobs și Boston Consulting Group, unul dintre cei mai mari consultanți de business din lume.
Totuși, dacă ar avea această opțiune, doar 11% dintre angajații români ar vrea să lucreze doar la locul de muncă, aproape jumătate (48,4%) dorindu-și un sistem hibrid, iar 40,6% - doar de la distanță. Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 208.000 de oameni din peste 190 țări din întreaga lume, din care 2.572 de români.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”