Bitdefender: Creștere cu 485% a numărului de atacuri ransomware în 2020, la nivel global
Numărul 14, 14-20 apr. 2021 » Conectarea la era digitală
Numărul atacurilor ransomware a crescut, în 2020, cu 485% la nivel global, comparativ cu datele din anul anterior, arată o analiză realizată de cercetătorii Bitdefender, citată de Agerpres. Utilizatorii ale căror dispozitive sunt infectate sunt sfătuiți să nu plătească atacatorilor taxele solicitate, ci să creeze copii ale datelor compromise și să se adreseze poliției. „Odată ce plătesc recompensa, victimele nu au nicio garanție că infractorii își vor onora promisiunea și le vor reda accesul la date și, în plus, ar putea fi țintite din nou de aceeași grupare, întrucât au deja un istoric de bun-platnici. Nu în ultimul rând, încasările îi vor ajuta pe atacatori să dezvolte amenințări informatice din ce în ce mai sofisticate, ceea ce va duce pe termen lung la și mai multe victime infectate (...) În ajutorul victimelor vin și companiile de securitate informatică ce dezvoltă constant instrumente pentru decriptare, astfel încât cei infectați cu ransomware să nu mai fie nevoiți să plătească recompensă, iar una dintre tendințele recente este ca victimele ransomware să aștepte apariția unui instrument gratuit pentru deblocarea datelor chiar dacă acesta nu există, ceea ce afectează semnificativ încasările grupărilor de criminalitate organizată”, notează compania de tehnologie.
Ransomware (un software rău intenționat, care blochează accesul victimei la calculator și cere plata unei recompense) rămâne una dintre cele mai prolifice amenințări informatice ale momentului, iar atacatorii au exploatat timpul tot mai mare dedicat folosirii dispozitivelor, atât pe fondul muncii de acasă, cât și al lipsei de alternative privind petrecerea timpului liber altfel decât online. La nivel global, numărul atacurilor ransomware a urcat cu 485%.
Victimelor infectate cu ransomware li se solicită sume cuprinse între sute de dolari în cazul persoanelor fizice și de sute de mii sau chiar milioane de dolari în cazul companiilor, atenționează experții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate