BNR a coborât la 4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an; 3,4% pentru 2025
Telex » Știri 12 august, 9:00
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,0%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
Conform prezentării, tendința de reducere a ratei inflației va continua pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este anticipat să încetinească vizibil în a doua parte a acestuia.
De asemenea, se menționează faptul că traiectoria este marcată de unele oscilații de ritm, induse preponderent de efecte de bază asociate evoluțiilor din trecut: majorări de impozite indirecte în ianuarie 2024, cu efect favorabil în ianuarie 2025; corecții ale tarifelor la gaze naturale și prețuri la legume, fructe, ouă în al doilea trimestru din 2024, cu efect nefavorabil în al doilea trimestru din 2025; majorare a accizei la carburanți în iulie 2024, cu efect favorabil în iulie 2025.
"Vă mai dau un element, ca să nu mă întrebați. (...) Lucrăm cu datele pe care le avem disponibile, așa cum facem de fiecare dată. Deci, legat de perspectiva fiscală, ce avem în momentul actual în mod clar, nu știm ce politici se vor aplica, deci și traiectoria aceasta este dependentă de viitorul politicilor fiscale", a spus Mugur Isărescu.
Totodată, el a precizat că traiectoria este marcată de oscilații de ritm, dar este în jos.
"Ne așteptăm, s-au cel puțin eu mă aștept, ca (în zilele următoare, n.r.) atunci când statistica va publica indicele IPC, inflația din luna iulie să fie din nou peste 5%. Nu putem să ne plimbăm cu rata de politică monetară în funcție de toate aceste oscilații", a punctat Mugur Isărescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție