
BNR a menținut la -0,4% prognoza de inflație pentru finalul acestui an
Telex » Știri
10 noiembrie 2016
Banca Națională a României (BNR) a menținut la -0,4% prognoza privind inflația de la finalul acestui an, dar a revizuit în creștere, de la 2% la 2,1% estimarea pentru finalul lui 2017, a anunțat, astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă. Reamintim că, în luna august, BNR revizuise în scădere, de la 0,6% până la -0,4%, prognoza privind inflația de la finalul acestui an, și de la 2,7% la 2% estimarea pentru finalul lui 2017. ”Rata anuală a inflației și-a atenuat dinamica negativă în trimestrul al treilea. Constatăm o majorare a excedentului de cerere pe piața internă. Cotațiile materiilor prime par să se reînscrie pe un trend ascendent”, a spus Mugur Isărescu. Fără impactul reducerii TVA, inflația ar fi de 1% în 2016 și de 2,4% în 2017, a mai precizat guvernatorul.
Mugur Isărescu consideră că dezechilibrul dintre cerere și ofertă - în sensul în care cererea este mai mare decât oferta internă în prezent - ar trebui corectat prin stimularea producției interne. Guvenatorul a subliniat că există o contribuție mai ridicată a investițiilor în creșterea economică din primul semestru, dar a observat o restrângere a ofertei de forță de muncă, în contextul unui avans semnificativ al produsului intern brut (PIB).
În prima jumătate a acestui an, economia românească a avansat cu 5,2%, nivel peste estimări. Totuși, odată cu disiparea efectelor reducerilor de taxe din 2015 și 2016, inflația ar trebui să revină la valori pozitive, în 2017. ”Anticipația pe termen foarte scurt privind inflația relevă un comporament relativ stabil al prețurilor de consum, iar cele pe termen mediu evoluează în ținta stabilită”, a afirmat Isărescu.
BNR are o țintă de inflație de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual, începând cu 2013. Potrivit BNR, menținerea ratei anuale a inflației în teritoriul negativ s-a datorat în mare parte efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.
(Sursa: News.ro)
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există
Ziua Internațională a Internetului – pledoarie pentru armonizarea „spațiului virtual” cu „spațiul vital”