BNR: Indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor a urcat la 5,99% pe an
Telex » Știri 1 octombrie, 9:17
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,99% pe an, în creștere față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,86% pe an, a informat Banca Națională a României (BNR), citată de Agerpres. Indicele este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2024.
Conform OUG nr. 19/2019, pentru creditele acordate în moneda națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul BNR.
IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
Banca Națională a României a publicat, la 2 mai 2022, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II și III din OUG nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018.
În ceea ce privește indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, acesta era la finalul săptămânii trecute de 6,01% pe an, la fel ca în ședința precedentă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate