
BNR scade prognoza de inflație pentru 2020 de la 2,8% la 2,7%
Telex » Știri
6 august 2020
Banca Națională a României (BNR) a scăzut prognoza de inflație pentru 2020 la 2,7% de la 2,8% cât prognoza în primăvară, iar pentru 2021 menține estimarea de 2,5% privind rata anuală a inflației, potrivit raportului asupra inflației publicat astăzi de banca centrală, informează Mediafax. BBR Banca menționează că rata anuală a inflației și-a continuat în trimestrul II 2020 parcursul pronunțat descendent observat de la începutul acestui an, plasându-se în luna iunie în apropierea punctului central al benzii de variație asociate țintei staționare (2,58%, comparativ cu 3,05% în luna martie). Principala influență dezinflaționistă în intervalul analizat a fost exercitată de corecția puternică a cotației internaționale a țițeiului, pe fondul scăderii ample a cererii agregate provocate de criza sanitară și al incertitudinilor cu privire la traiectoria revenirii economiei globale.
Scenariul luat în calcul pentru estimarea inflației a fost fundamentat pe ipoteza menținerii sub control a situației epidemice, fără să fie necesară reintroducerea unor măsuri administrative generalizate de distanțare socială și de continuare a procesului de reluare treptată a activității economice, pe fondul adaptării graduale a comportamentului agenților economici la noile condiții.
“În acest context, perspectiva este cea a consemnării unei ușoare tendințe de reducere a ratei anuale a inflației IPC pe intervalul proiecției, care urmează să atingă 2,7 la sută la finele anului curent și 2,5 la sută la sfârșitul celui viitor. Valorile reflectă predominant contribuția inflației de bază, proiectată în scădere pornind de la valorile ridicate înregistrate în perioadele recente, în principal sub influența deficitului de cerere amplu format în economie și, respectiv, a disipării presiunilor inflaționiste asociate șocurilor de ofertă rezultate din evoluția situației sanitare”,se menționează în raportul BNR.
În sens invers, de amplificare a presiunilor inflaționiste, va acționa dinamica unor componente exogene ale coșului de consum - prețurile combustibililor și cele administrate, însă influența acestora nu va fi de natură să altereze profilul descendent al inflației headline, mai arată raportul citat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există
Ziua Internațională a Internetului – pledoarie pentru armonizarea „spațiului virtual” cu „spațiul vital”
Crizantema de Aur în vreme de pandemie