Buletinul de știri ETAF din 1 octombrie: „Lista neagră” a Uniunii Europene, criticată de Tax Justice Network, diferențele de încasare a TVA și politica fiscală a Marii Britanii după Brexit
Numărul 38-39, 2-15 oct. 2018 » Direct de la sursă
Principalele subiecte ale Buletinului ETAF din această săptămână sunt:
Încasările din TVA: 150 miliarde de euro pierdute în 2016
Comisia Europeană a publicat pe 21 septembrie, un comunicat de presă potrivit căruia țările UE au pierdut 147 de miliarde de euro din încasările provenite din TVA în 2016. Încasările de TVA arată diferența dintre veniturile din TVA preconizate și veniturile colectate. Conform comisarului pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, îmbunătățirile întreprinse de statele membre trebuie să fie recunoscute, însă „o pierdere de 150 de miliarde de euro pe an din bugetele naționale rămâne inacceptabilă”. Încasările din TVA au scăzut cu 10,5 miliarde de euro față de 2015, dar au crescut în șase state membre precum: România, Regatul Unit, Irlanda, Estonia și Franța. Comisarul Moscovici a subliniat, de asemenea, necesitatea de a adopta o reformă în materie de TVA propusă de Comisia Europeană pentru a obține o îmbunătățire substanțială și pentru a ajunge la un sistem definitiv de TVA înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019. (citiți continuarea pe site-ul Parlamentului European)
Audiere în Comitetul TAX3 cu privire la riscurile în materie de politică fiscală asociate Brexitului
Pe 26 septembrie, Comitetul TAX3 a organizat o audiere cu privire la riscurile în politica fiscală asociate Brexitului. Margaret Hodge, membră a Parlamentului din Regatul Unit a subliniat importanța transparenței, în special după cazul Panama papers și scandalurile ulterioare. Mai mult, aceasta a subliniat riscul referitor la Brexit pentru Marea Britanie, și anume acela de a adopta un sistem fiscal cu impozitare redusă, așa cum a sugerat deja prim – ministrul Theresa May, în cursul săptămânii trecute.
Tove Ryding, Policy and advocacy manager la EURODAD, a evidențiat riscul ca Marea Britanie să devină un paradis fiscal. De asemenea, aceasta a subliniat necesitatea adoptării unui sistem de impozitare comun la nivel global pentru țările în curs de dezvoltare, sumele pierdute din cauza evitării impozitării în aceste țări fiind de trei ori mai mari decât sumele investite pentru ajutorarea acestora.
Cel de-al doilea panel a tratat problema tratatelor fiscale bilaterale, cu referire în special la tratatele între Uniunea Europeană și țările în curs de dezvoltare. Sandra Gallina, director adjunct al DG TRADE, Hannah Brejnholt Tranberg, reprezentant Action Aid și Eric Mensah, din partea Organizației Națiunilor Unite, au comentat riscul ca tratatele fiscale bilaterale să genereze evaziune fiscală în țările în curs de dezvoltare și fluxuri financiare ilicite din și către aceste țări. Referindu-se la experiența sa în ceea ce privește tratatele bilaterale între Ghana și statele membre ale UE, Eric Mensah a comentat că „aceste tratate nu au abordat în mod adecvat această problemă în cazul evaziunii fiscale și, eventual, au facilitat spălarea banilor în unele cazuri.” Acest comentariu a fost susținut de doamna Tranberg, care a subliniat că o analiză a tratatelor fiscale ar trebui efectuată de către Comisia Europeană pentru a favoriza o renegociere a tratatelor, eliminând efectele colaterale. (citiți raportul integral)
„Lista neagră” a Uniunii Europene, criticată de Tax Justice Network
Tax Justice Network (TJN) a publicat un raport critic cu privire la lista neagră a Uniunii Europene referitoare la jurisdicțiile necooperante în materie fiscală. În acest raport, TJN subliniază că aceste jurisdicții necooperante reprezintă numai 1% din secretele financiare ce le permit companiilor să faciliteze fluxuri financiare ilegale în interiorul Uniunii Europene. Conform acestui raport, bazat pe Financial Secrecy Index dezvoltat de către TJN în 2009, cel mai mare beneficiar al secretului fiscal în interiorul Uniunii Europene sunt Statele Unite, urmate de Olanda, Luxemburg, Germania și Franța. (ci*tiți raportul integral)
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul ETAF.
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara