
Cantitățile de plastic care ajung în oceane ar putea să se tripleze până în 2040, dacă nu se iau măsuri
Numărul 10, 15-21 mar. 2023 » Roza vânturilor
Cantitățile de plastic care ajung în oceanele de pe Terra ar putea să ajungă la un nivel "fără precedent" în raport cu anul 2005 și s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu sunt adoptate măsuri suplimentare, potrivit unui studiu publicat zilele trecute, informează Reuters, preluată de Agerpres. Aproximativ 171 de trilioane de particule din plastic pluteau în oceanul planetar în 2019, precizează un studiu examinat prin procedura peer-review și coordonat de 5 Gyres Institute, o organizație americană care militează pentru reducerea poluării cu plastic.
Poluarea marină cu plastic ar putea să crească de 2,6 ori până în 2040 dacă nu vor fi adoptate politici globale obligatorii din punct de vedere juridic, au prognozat specialiștii acestei organizații.
Studiul a examinat datele privind poluarea cu plastic la suprafața apelor oceanice furnizate de 11.777 de stații de monitorizare amplasate în șase regiuni marine majore în perioada 1979-2019.
"Am descoperit tendința alarmantă de creștere exponențială a microplasticelor în oceanul global de la începutul acestui mileniu", a declarat Marcus Eriksen, cofondator al 5 Gyres Group. "Avem nevoie de un tratat global ONU puternic din punct de vedere legal despre poluarea cu plastic, care să oprească problema la sursă", a adăugat el.
Microplasticele sunt deosebit de periculoase pentru oceane, contaminând nu doar apa, ci afectând și organele interne ale viețuitoarelor marine, care confundă particulele de plastic cu surse de hrană.
Potrivit experților în domeniu, noul studiu arată că nivelul poluării cu plastic din oceane a fost subestimat.
"Cifrele arătate de acest nou studiu sunt uluitor de fenomenale și aproape dincolo de puterea noastră de înțelegere", a declarat Paul Harvey, cercetător și expert în plastic la Environmental Science Solutions, un grup de consultanță din Australia specializat în reducerea poluării.
ONU a început negocieri în vederea semnării unui acord privind limitarea poluării cu plastic în noiembrie 2022 în Uruguay, cu scopul de a formula un tratat obligatoriu din punct de vedere legal până la sfârșitul anului viitor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calității vieții de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea și oferta de carte, stimulate de Ziua Națională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie