Casa de Pensii a Municipiului București a emis decizii de recalculare pentru 470.000 de pensionari
Telex » Știri 16 septembrie, 9:12
Casa de Pensii a Municipiului București (CPMB) a emis decizii de recalculare a pensiilor conform Legii 360/2023 pentru 470.833 de pensionari, reprezentând toți beneficiarii, conform datelor prezentate, la finalul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă, de Angela Lazăr, director executiv adjunct la Casa de Pensii a Municipiului București (CPMB), citată de Agerpres. „La nivelul Casei de Pensii a Municipiului București (CPMB) au fost recalculate, începând cu 1 septembrie 2024, un număr de 470.000 de decizii. Precizăm că în situația în care au fost pensionari care au constatat o scădere a cuantumului pensiilor începând cu 1 septembrie în această categorie intră pensionarii care au realizat stagii de cotizare mai mici de 25 de ani și nu au beneficiat de puncte de stabilitate, precum și cei care beneficiază de indemnizații sociale. Odată cu începerea distribuirii deciziilor de pensie de către Compania Națională Poșta Română în cadrul fiecărei case locale de pensii au fost deschise ghișee suplimentare pentru relații cu publicul, au fost alocați funcționari suplimentari, care să asigure relațiile cu publicul și (…) au fost alocați o serie de funcționari din cadrul Serviciilor Stabiliri Pensii pentru a răspunde întrebărilor și a clarifica o serie de situații referitoare la recalcularea pensiilor conform Legii 360”, a spus Angela Lazăr.
Ea a precizat că, în cazul a 17% dintre pensionari, au fost înregistrate scăderi ale pensiei recalculate pe Legea 360/2023, dar aceștia vor primi în continuare pensia stabilită pe legislația anterioară, astfel încât nu se vor înregistra scăderi efective. „Precizăm că obiectivul principal al recalculării pensiei a fost acela de a corecta inechități și neconcordanțe în sistemul public de pensii, urmărindu-se eliminarea discrepanțelor între categorii de pensii stabilite la momente diferite pe legi diferite și, mai ales, a acelor categorii de pensii pentru situațiile în care s-au contribuit similar, dar pensiile respective s-au stabilit la date diferite”, a menționat Angela Lazăr.
Potrivit datelor prezentate în conferință, s-au emis decizii de recalculare ce au fost comunicate beneficiarilor în procent de 100%. „În București s-au transmis toate deciziile. Toate cele 470.000 de decizii au fost transmise. Iar în situația în care nu au primit deciziile pot să le solicite. Vă dați seama că noi am transmis deciziile la Poștă, dar Poșta ni le va restitui ulterior. Și până să ne restituie oficiile poștale deciziile respective noi putem să le punem pensionarilor la dispoziție decizia de recalculare pe care o ridică de aici, nu o mai trimitem încă o dată, dar trebuia să ne comunice schimbarea de domiciliu și noi să facem această comunicare în sistemul de pensii ca urmare a cererii persoanelor respective”, a spus Angela Lazăr, întrebată de jurnaliști dacă mai sunt persoane care nu au primit deciziile de recalculare.
Întrebată câte decizii de revizuire sunt la nivelul Municipiului București, Angela Lazăr a afirmat că sunt 774 de decizii. Aplicația pentru realizarea lor este în curs de testare, iar din această săptămână vor fi emise. Numărul total de cereri este de 1.900, dar nu toate cererile depuse se soluționează prin decizii de revizuire.
„Sunt foarte multe situații în care cererile respective se soluționează prin răspuns administrativ. Noi bineînțeles că am conexat deciziile depuse până în prezent cu dosarele de pensie, le-am verificat și emitem începând de săptămâna viitoare decizii de revizuire, iar pentru celelalte situații vom emite răspunsuri administrative, iar pensionarii vor avea dreptul de contestație, de 45 de zile, după ce vor primi noile decizii de revizuire și desigur și răspunsurile administrative, conform legii contenciosului administrativ se pot contesta în instanță, dacă sunt nemulțumiți de răspunsurile primite”, a spus Angela Lazăr.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate