
Cât de „fundamental” este „esențialul”?
Numărul 23, 25 iunie - 1 iulie 2019 » La început a fost cuvântul...
Nimic mai firesc ca în scris și verbal să subliniem necesitatea de a ne concentra asupra a ceea ce este esențial, cu adevărat important. De aici, frecvența unor noțiuni precum „principal”, „prioritar”, „prim-plan”, „primordial”, „pregnant” (ca să ne rezumăm la câțiva termeni care încep cu litera „p”).
Din păcate, astfel de cuvinte sunt însoțite de sinonimele lor, ceea ce provoacă numeroase derapaje lingvistice și logice. De exemplu, într-o emisiune televizată, un interlocutor a spus: „Este necesar să ne axăm, în principal, pe…”. Într-un comentariu dintr-o publicație săptămânală se afirma: „Ne focalizăm, în special, pe…”. De asemenea, într-o emisiune de radio s-a precizat că „autorul a identificat esențialul în ceea ce este fundamental pentru respectivul fenomen…”.
În toate aceste cazuri, ca și în multe altele asemănătoare, nu se ține seama de proprietatea termenilor. Actul, acțiunea definite prin concentrarea atenției, a interesului spre ceva, cum ar fi „a te axa”, implică elemente precum „principal”, „cu precădere”, „prioritar” etc. La fel, „a focaliza” presupune concentrarea spre un anumit punct, pe o anumită zonă. Cât despre folosirea cuvântului „esențial”, culmea ar fi să se ignore că are ca sinonim „fundamental”, adică exact ceea ce vizează, mai presus de toate, respectivul adverb. Așa că, în concluzie, este „fundamental” să respectăm proprietatea termenilor ca o caracteristică „esențială” a comunicării corecte, a înțelegerii a ceea ce este, cu adevărat, „prioritar”, recurgând la maximum de conținut cu minimum de cuvinte. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială