
CE a aprobat o schemă românească de ajutor de stat pentru IMM-urile active în sectoarele afectate în special de pandemia de coronavirus
Numărul 22, 8-14 iunie 2022 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a aprobat o schemă românească de 357 milioane de euro, pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) afectate de pandemia de coronavirus, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Schema a fost aprobată în cadrul Cadrului temporar de ajutor de stat.
Măsura are ca scop abordarea nevoilor de lichiditate ale beneficiarilor eligibili prin stimularea investițiilor în zonele urbane, pentru atingerea unor obiective precum digitalizarea activității, alinierea sau îmbunătățirea standardelor de mediu sau creșterea capacității de producție.
În cadrul schemei, sprijinul public va lua forma unei garanții care se acordă la împrumuturi pentru investiții, cât și la împrumuturi pentru capitalul de lucru, acoperind până la 90% din creditele acordate de instituțiile de credit, și subvenții directe. Valoarea nominală totală a garanțiilor va fi de aproximativ 303 milioane de euro, în timp ce bugetul total alocat pentru granturi directe va fi de aproximativ 54 milioane de euro. Granturile directe vor acoperi anumite comisioane aferente garanției de stat, o parte din dobânda împrumuturilor și o cotă de maximum 10% din împrumut.
Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar. În special, atunci când este vorba de ajutor sub formă de garanții pentru împrumuturi, garanția se referă atât la împrumuturi pentru investiții, cât și la împrumuturi pentru capitalul de lucru, durata maximă a unei garanții este de șase ani, și primele de garanție respectă nivelurile minime stabilite în cadrul temporar.
În privința sumelor limitate de ajutor sub formă de granturi directe, ajutorul nu va depăși 2,3 milioane de euro per beneficiar. În cadrul ambelor măsuri, ajutorul va fi acordat până la 30 iunie 2022.
Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o tulburare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naționale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanței
Sezonul expozițional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranța că, în România prezentă și viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrități care au unit arta cu medicina: Brâncuși și Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere