CE publică o serie de recomandări pentru sprijinirea a șase domenii industriale strategice de activitate
Numărul 43, 12-18 nov. 2019 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a publicat, zilele trecute, recomandările unui grup de experți, respectiv ale Forumului strategic privind proiectele importante de interes european comun, pentru a stimula competitivitatea și poziția de lider a Europei la nivel mondial în șase sectoare industriale strategice și orientate spre viitor: vehiculele conectate, ecologice și autonome; tehnologiile și sistemele pe bază de hidrogen; asistența medicală inteligentă; internetul obiectelor cu aplicații în industrie; o industrie cu emisii reduse de dioxid de carbon; și securitatea cibernetică.
„Piața noastră unică, una dintre cele mai mari piețe din lume, reprezintă o platformă unică pentru ca industria noastră să poată concura la nivel mondial. Pentru a beneficia la maximum de ea, trebuie să investim în mod colectiv ca să ne aflăm mereu în avangarda dezvoltării tehnologice. Am avut un start bun în domenii precum bateriile, reciclarea materialelor plastice și calculul de înaltă performanță. Și putem face mai mult. În acest sens, salut recomandările formulate astăzi de grupul de experți pentru șase lanțuri valorice strategice suplimentare pe care ar trebui să se concentreze politica industrială a UE”, a declarat comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska.
Proiectele importante de interes european comun (PIIEC) includ proiecte de cercetare inovatoare, care adesea presupun riscuri semnificative și necesită eforturi comune coordonate și investiții transnaționale din partea autorităților publice și a industriilor din mai multe state membre. Prin investițiile comune în punctele forte și atuurile industriale ale Europei, UE poate genera locuri de muncă și creștere economică în toate sectoarele și regiunile și poate consolida rolul UE pe scena mondială.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, în plus față de recomandările specifice fiecărui lanț valoric, raportul identifică acțiuni de sprijin orizontale:
- Punerea în comun a resurselor publice și private la nivel european, național și regional; UE ar trebui să coordoneze aceste investiții comune, vizând mai întâi dezvoltarea industrială și comercializarea noilor tehnologii;
- Aprofundarea și integrarea pieței unice prin reglementări și standarde noi;
- Cartografierea și dezvoltarea competențelor necesare de-a lungul lanțurilor valorice;
- Dinamizarea sistemelor de inovare din Europa, cu accent pe punctele forte regionale și parteneriatele public-privat;
- Stabilirea unui proces de guvernanță pentru a monitoriza schimbările tehnologice și industriale, pentru a identifica lanțurile valorice emergente strategice și pentru a evalua progresul lucrărilor privind aceste lanțuri valorice.
Context. Industria europeană este puternică și și-a păstrat rolul de lider mondial în multe sectoare, cum ar fi industria auto, industria chimică, industria farmaceutică, industria constructoare de mașini și industria aerospațială. Industria UE a creat 1,7 milioane de locuri de muncă din 2013 până în prezent și reprezintă mai mult de două treimi din exporturile Uniunii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice