Cea mai mare parte din risipa alimentelor are loc la domiciliu

Cea mai mare parte din risipa alimentelor are loc la domiciliu

Telex » Știri 23 iunie 2016  

Cea mai mare parte din risipa alimentelor are loc la domiciliu, aproximativ 60%, în timp ce discuția publică este foarte concentrată pe risipa din lanțurile de retail, a declarat, astăzi, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Raul Pop, cu prilejul unui eveniment de profil. „Prima tendință pe care am remarcat-o a fost că discuția este foarte concentrată pe risipa alimentară sau pe risipa de alimente din lanțul de retail. Nu e rău, dar nu e suficient. În România, nu știu sigur cifrele, dar îmi aduc aminte ca ordin de mărime că undeva la 60% din risipa alimentară de întâmplă la domiciliu, nu în retail. Aceasta este o altfel de problemă. Este o problemă dacă vreți de educație, este desigur și o problemă vizavi de ce se oferă și vizavi de ce se cumpără versus nevoile reale de a cumpăra. Risipa alimentară nu se rezolvă în momentul în care donezi alimente aproape expirate, ca să nu vorbesc de faptul că ceea ce înseamnă aproape expirat este în sine o discuție separată și foarte vastă. Nu pot să am o tonă de salam, să o descarc în curtea unei școli sau unui ONG și să spun: gata, mi-am rezolvat problema cu risipa alimentară”, a spus Raul Pop.

Acesta a afirmat că orice produs, în cazul de față alimentul, are în jur „un univers de drepturi și obligații”. „Chiar dacă acel produs a fost dat mai departe la un ONG sau la o școală, ori la o biserică, acesta are în continuare foarte multe necesități din punct de vedere al sănătății publice și trebuie să ne asigurăm că acel aliment este în continuare viabil și nu va genera o problemă omului către care îl donez. Are o problemă de natura logisticii de stocare și de transport pentru că trebuie să stea în continuare la frig. Are o problemă a controlului de calitate de toate felurile”, a explicat oficialul MMAP. În opinia acestuia, toate aceste probleme generează costuri, iar aceste costuri nu pot fi ignorate. Secretarul de stat a menționat și faptul că nu există o potrivire perfectă a nevoii alimentare cu cea a alimentelor care se risipesc. Acesta a atras atenția că în momentul de față este foarte ieftin să arunci alimente, deoarece este un act gratuit.

Potrivit datelor prezentate de organizatorii conferinței, în România, cea mai mare risipă se raportează la nivelul gospodăriilor populației (49%). Acestea sunt urmate de sectorul industriei alimentare (37%), de retail (7%), de sectorul alimentației publice (5%), respectiv de sectorul agricol (2%), conform datele furnizate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 

(Sursa: Agerpres)

Comentariile vor fi publicate doar după validarea acestora de către moderator. Nu vor fi publicate comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau la ură, precum și acuzații fără acoperire. Vă mulțumim!


Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.