Cea mai mare parte din risipa alimentelor are loc la domiciliu

Telex » Știri 23 iunie 2016  

Cea mai mare parte din risipa alimentelor are loc la domiciliu, aproximativ 60%, în timp ce discuţia publică este foarte concentrată pe risipa din lanţurile de retail, a declarat, astăzi, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Raul Pop, cu prilejul unui eveniment de profil. „Prima tendinţă pe care am remarcat-o a fost că discuţia este foarte concentrată pe risipa alimentară sau pe risipa de alimente din lanţul de retail. Nu e rău, dar nu e suficient. În România, nu ştiu sigur cifrele, dar îmi aduc aminte ca ordin de mărime că undeva la 60% din risipa alimentară de întâmplă la domiciliu, nu în retail. Aceasta este o altfel de problemă. Este o problemă dacă vreţi de educaţie, este desigur şi o problemă vizavi de ce se oferă şi vizavi de ce se cumpără versus nevoile reale de a cumpăra. Risipa alimentară nu se rezolvă în momentul în care donezi alimente aproape expirate, ca să nu vorbesc de faptul că ceea ce înseamnă aproape expirat este în sine o discuţie separată şi foarte vastă. Nu pot să am o tonă de salam, să o descarc în curtea unei şcoli sau unui ONG şi să spun: gata, mi-am rezolvat problema cu risipa alimentară”, a spus Raul Pop.

Acesta a afirmat că orice produs, în cazul de faţă alimentul, are în jur „un univers de drepturi şi obligaţii”. „Chiar dacă acel produs a fost dat mai departe la un ONG sau la o şcoală, ori la o biserică, acesta are în continuare foarte multe necesităţi din punct de vedere al sănătăţii publice şi trebuie să ne asigurăm că acel aliment este în continuare viabil şi nu va genera o problemă omului către care îl donez. Are o problemă de natura logisticii de stocare şi de transport pentru că trebuie să stea în continuare la frig. Are o problemă a controlului de calitate de toate felurile”, a explicat oficialul MMAP. În opinia acestuia, toate aceste probleme generează costuri, iar aceste costuri nu pot fi ignorate. Secretarul de stat a menţionat şi faptul că nu există o potrivire perfectă a nevoii alimentare cu cea a alimentelor care se risipesc. Acesta a atras atenţia că în momentul de faţă este foarte ieftin să arunci alimente, deoarece este un act gratuit.

Potrivit datelor prezentate de organizatorii conferinţei, în România, cea mai mare risipă se raportează la nivelul gospodăriilor populaţiei (49%). Acestea sunt urmate de sectorul industriei alimentare (37%), de retail (7%), de sectorul alimentaţiei publice (5%), respectiv de sectorul agricol (2%), conform datele furnizate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). 

(Sursa: Agerpres)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.