Cele bune să se-adune...
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Comentariul ediției
Încheiem anul 2016 în atmosfera sărbătorească obișnuită – cea care ne-a marcat și ne marchează drumul în viață, de la copilărie până la senectute. Chiar dacă această atmosferă este dominantă, în preocupările noastre își găsesc loc (cel puțin) unele reflecții care vizează nu numai momente specifice acestor zile, ci și cele care privesc ceea ce numim ansamblul. Locul central îl ocupă sursele noastre existențiale, mediul politic, economic și social. Din această perspectivă, anul 2016 prezintă particularități care, mai mult sau mai puțin, ne-au influențat și ne influențează viața cotidiană, planurile personale, familiale strâns legate de ceea ce s-a petrecut și se va petrece în domeniile în care lucrăm, în întreaga țară și – date fiind evoluțiile la scară regională, continentală și mondială – în întreaga lume.
2016 a fost un an electoral dens, alegerile locale și cele parlamentare desfășurându-se în condițiile în care țara a fost guvernată cu un mandat limitat, generând nu numai confruntări, ci și speranțe exprimate prin vot pentru o nouă realitate, una mai prietenoasă, cu mediul de afaceri, cu toți contribuabilii. Desigur, nu este cazul să subapreciem ceea ce s-a realizat la nivel micro, ca și la nivel macro de-a lungul acestui an (rubricile noastre dedicate statisticii atestă progrese substanțiale nu numai de ordin cantitativ), dar existența și, în anumite cazuri, acutizarea unor riscuri și provocări generează și îngrijorări legitime. Starea de spirit reflectată de opțiunile alegătorilor, indiferent cum o cuantificăm și o interpretăm, impune câștigătorilor scrutinului din 11 decembrie a.c. o responsabilitate imensă. Cotele așteptărilor, încurajate de programe ambițioase, au atins un nivel foarte înalt, cote de încredere remarcabile, iar eventualele dezamăgiri vor fi pe măsură.
În asemenea circumstanțe, urarea conținută în versul strămoșesc „cele bune să se adune, cele rele să se spele” are un înțeles aparte la acest final de an. Avem în vedere, înainte de toate, ceea ce semnifică o creștere a PIB care ne situează pe primul loc al podiumului UE. S-au consemnat rezultate pozitive și în alte domenii, precum cercetarea-dezvoltarea-inovarea, calitatea vieții, ridicarea gradului de civilizație în numeroase localități, dar se mențin decalaje mari nu numai față de statele dezvoltate de pe continent, ci și în interiorul țării, între județe și regiuni de dezvoltare, între diferite categorii socioprofesionale, societatea noastră fiind marcată, în continuare, de stări conflictuale care nu au permis să se valorifice la nivelul potențialului de care dispunem numeroase avantaje comparative, dar și competitive.
Sunt preocupante și temele legate de adoptarea bugetelor pentru anul viitor, de gradul de realism al unor obiective programatice, de confruntări de ordin instituțional, de alte fenomene generatoare de incertitudini, de deficitul de predictibilitate, astfel încât pragul noului an nu este trecut cu suficiente certitudini, în special pentru viitoarea activitate a sutelor de mii de firme care implică – la loc de seamă – și activitatea profesioniștilor contabili.
Să ne bucurăm, deci, din plin de zilele sărbătorești, să încercăm să ne desprindem – pe cât posibil – de grijile cotidiene, de preocupările evocate, deoarece în măsura în care reușim să ne încărcăm cât mai mult „bateriile” vom avea și forța, capacitatea de a depăși dificultățile și de a ne apropia, fiecare și toți împreună, cât mai mult de țintele propuse pentru demarajul în 2017.
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice