Cercetătorii suedezi au transformat bumbacul în zahăr

Cercetătorii suedezi au transformat bumbacul în zahăr

Numărul 10, 16-22 mar. 2021  »  Roza vânturilor

O echipă de cercetători din Suedia a descoperit o metodă inovatoare să scape de hainele vechi. Le transformă în... zahăr, relatează Mediafax. Edvin Ruuth de la Universitatea Lund din Suedia este cel din spatele descoperirii. Alături de echipa lui, a constatat că 90% din bumbacul din haine poate fi transformat în zahăr cu ajutorul căldurii şi al unei cantităţi precise de acid sulfuric.

Zahărul nu poate fi consumat după ce a fost contaminat de acid, însă poate să fie transformat în alte fibre textile, precum nailon sau spandex.

Fără această metodă, companiile nu pot să folosească mai mult de 20% din textile pentru reciclare. Iar acestea devin deşeuri. „Aşadar, ajutăm la scăderea deşeurilor produse de industria textilă. În acelaşi timp, ajutăm la scăderea materialului brut folosit de industria textilă”, spune Edvin Ruuth.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.