Certitudini și viziuni
Numărul 21-22, 31 mai - 13 iun. 2023 » La început a fost cuvântul...
Abordarea în mass-media a temelor de cel mai larg interes public se cere însoțită de un minimum de rigoare lingvistico-logică pentru a se obține efectul pozitiv dorit. Altfel, așa cum o atestă exemplele care urmează, rezultatul nu poate fi decât contrar bunelor intenții. De pildă, un participant la o dezbatere televizată a afirmat că „numai ceea ce este prevăzut dinainte are șansa de a fructifica împrejurările favorabile”. În fața acestei fraze ne întrebăm: cum s-ar putea „prevedea” ceva (indiferent de domeniu) după săvârșirea unei fapte, a unei acțiuni? Apoi, care ar fi deosebirea dintre „șansă” și „împrejurări favorabile”?
Întrebări asemănătoare se pun și în cazul următoarei constatări a unui reporter de radio: „Oamenii de știință și specialiștii s-au pronunțat în cunoștință de cauză numai după ce au studiat profund situațiile supuse analizei”. Oare „oamenii de știință” nu se încadrează în categoria „specialiștilor”? De asemenea, cum s-ar putea pronunța „în cunoștință de cauză” fără să „studieze profund situațiile” date?
Și în presa tipărită găsim formulări care reprezintă derapaje în materie de exprimare imposibil de acceptat. Iată o evaluare apărută într-un cotidian bucureștean: „Dezvoltarea durabilă și cea sustenabilă constituie garanția sigură că obligațiile de ordin ecologic vor fi îndeplinite cu certitudine”. Fraza citată conține multe pleonasme. „Dezvoltarea durabilă” este echivalentul „sustenabilității”, iar „obligațiile de ordin ecologic” sunt sinonime cu „sustenabilitatea”, adică înseamnă exact „dezvoltarea durabilă”. Totodată, cum ar putea să existe o „garanție”... nesigură, iar „certitudinea” să se bazeze pe... îndoială? Dacă ne referim la „certitudini”, constatăm că erorile de exprimare de genul celor consemnate sunt efectul insuficientei cunoașteri a proprietății termenilor, ceea ce nu este deloc „recomandabil” pentru „asigurarea” eficienței mesajelor transmise de mass-media. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”