Cifra de afaceri din industrie, în termeni nominali, a crescut anul trecut cu 4,7%
Numărul 5, 14-20 februarie 2017 » Breviar statistic
În anul 2016, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a crescut cu 4,7% comparativ cu anul 2015, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+5,8%). Industria extractivă a scăzut cu 27%. Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosință îndelungată (+17,7%), industria bunurilor de capital (+10%), industria bunurilor de uz curent (+6%) și industria bunurilor intermediare (+0,7%). Scăderi s-au consemnat în industria energetică (cu 10,7%).
În decembrie 2016, indicatorul s-a diminuat față de luna precedentă cu 10,9%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-11,2%). Industria extractivă a crescut cu 1,5%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor de folosință îndelungată (cu 20,5%), industria bunurilor intermediare (cu 20%), industria bunurilor de capital (cu 9,7%) și industria bunurilor de uz curent (cu 2,9%). Industria energetică a crescut cu 10,5%.
În ceea ce privește producția industrială, cifrele INS relevă că, în decembrie 2016, aceasta a scăzut față de luna precedentă ca serie brută cu 13,3% și a crescut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,6%. Față de luna corespunzătoare din anul precedent, indicatorul a crescut atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,6%, respectiv cu 3,9%. În anul 2016, comparativ cu 2015, producția industrială a fost mai mare ca serie brută cu 1,7%.
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice